Няколко банки повишиха лихвите по депозити, отчитат експерти

  • 19 май 2022 11:14

  • 4952
  • 0
Няколко банки повишиха лихвите по депозити, отчитат експерти
© Novini.bg

През последните няколко месеца промените, които се установиха, са, че при три банки има повишение на лихвите по депозити, съобщават експертите от сайта "Моите пари".

Още от началото на 2016 г. (по данни на БНБ) средната лихва по срочен депозит за домакинства е под 1 на сто. През тези години банките показаха ясно нежеланието си да привличат нови депозити, заради ликвидността си, започвайки с преустановяване на голяма част от депозитите, постепенно понижение на лихвените нива и през последната година – въвеждане на такса по депозити при по-високи наличности. 

Търговският баланс за март е отрицателен в размер на 244,7 млн. евро, отчита БНБ

Данните на БНБ показват, че към края на март 2022 г. депозитите до 1000 лева са намалели с близо 98 000 броя.

Спад в броя на депозитите се наблюдава и при тези с размер от 1000 – 2500 лв. и от 2500 до 5000 лв. Увеличение обаче има при депозитите за суми от 20 000 лв. до 200 000 лв.  Причините за промяна в структурата на депозитите могат да бъдат няколко основни: обединение на малките депозити; инфлацията и увеличените разходи карат домакинствата да посягат към депозитите си; както и насочване на част от депозитите към инвестиционни схеми.

Проучване на MoitePari.bg показва, че през последните няколко седмици се наблюдава ръст на лихвите по дългосрочни депозити при няколко банки. Нарастващата инфлация в страната (14,4 на сто в края на месец април), очакванията за корекция в основната лихва от страна на ЕЦБ, военният конфликт в Украйна и други притеснителни данни за икономиките на страните от ЕС. Причини за повишение в лихвите по депозити определено не липсват. Към момента само три банки са предприели корекции и то съвсем плахи. За момента обаче изглежда, че те се дължат по-скоро на конкурентни маневри, посочват експертите от сайта. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4952 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини