Лихвите скачат от лятото

  • 11 май 2022 10:39

  • 1465
  • 2
Лихвите скачат от лятото
© Pixabay

Европейската централна банка ще започне постепенно да повишава лихвите от това лято, заяви в сряда членът на ЕЦБ и управител на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало, предаде БНР.

Няколко членове на ЕЦБ вече се застъпиха за първо повишаване на лихвите през юли, за да може централната банка да се противопостави на растящата инфлация, която през април се покачи в еврозоната до рекордните 7,5% на годишна база.

"Мисля, че от това лято нататък ЕЦБ постепенно ще повишава лихвите си", посочи Вилроа дьо Гало пред радио France Inter, съобщава Ройтерс.

Той също така каза, че очаква инфлацията в еврозоната да остане висока до края на 2022 г., но добави, че тя трябва да се върне към целевото ниво на ЕЦБ от около 2% до 2024 г.

Във вторник шефът на германската централна банка Бундесбанк - Йоахим Нагел пък каза, че ЕЦБ трябва да повиши лихвените си проценти през юли, за да спре утвърждаването на високата инфлация, присъединявайки се по този начин към вече редица централни банкери, призоваващи за бързи промени в посока нагоре на лихвените проценти.

По-рано в сряда Мадис Мюлер, управител на централната банка на Естония, каза, че ЕЦБ може да очертае очакванията си за лихвените проценти за следващите месеци на следващото си заседание на 9-и юни.

Според него досегашната парична и лихвена политика на ЕЦБ е "неподходящо облекчена" предвид настоящата висока инфлация.

Мюлер също така отбеляза, че ЕЦБ трябва да прекрати своята програма за закупуване на активи (APP) в началото на юли или няколко седмици след това и скоро след това централната банка трябва да започне да повишава лихвите. Той добави, че подкрепя постепенното повишаване на лихвите с 25 базисни пункта.

Все повече участници и анализатори на финансовите пазари очакват ЕЦБ да стартира цикъла на затягане (повишаване) на рекордни ниските си лихви през втората половина на настоящата година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1465 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Урко

2022.05.11 | 15:00

2
Нов балон се задава. Тия дето лапат апартаменти като изоглавени сега кръв че серат
ХУЯ В ДУПИТО

2022.05.11 | 14:39

1
ХУЯ В ДУПИТО ЗАПОЧВА ДА ВЛИЗА ВЕЧЕ !!! НАПРАВО ЩЕ ГИ РАЗПОРЯТ ТЕЗИ ШАРАНИ С КРЕДИТИТЕ !!!

Добави коментар

Водещи новини