Реалистично ли е 2024 година да приемем еврото?

  • 10 май 2022 10:14

  • 949
  • 1
Реалистично ли е 2024 година да приемем еврото?
© Pixabay

Коалиционно съгласие по повод приемането на еврото и прогнозната дата 1 януари 2024 година.

Не е реалистично да приемем толкова скоро общоевропейската валута, смята финансистът Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в.

„Причините – няма да се справим с инфлацията, която е чувствително по-висока от трите най-ниски в ЕС. В момента средната инфлация за еврозоната е около 7,6 изчезна миналия месец при нас 12,4, като има държави в еврозоната, които са с по висока инфлация от нашата и второ цялата ни икономика не е готова. Има много работа, която трябва да се свърши в тези 2 години преди приемането, докато сме в чакалните. Нищо не е свършено, включително и от фирмите на най-ниско ниво. Промяна на счетоводство, промяна на софтуери. Банковата система не е готова, нищо не е направено“, каза пред бТВ Кадиев.

Според проф. Любомир Дацов, който е бивш финансов зам.-министър, коментира чисто  механичното сменяне на банкнотите.

„Дискусията, която се получи, е дискусия за технически документ, който казва на коя дата, кой какво прави, за да бъдат сменен технически банкнотите, купюрите на лева с евро и покрай това техническо упражнение просто трябва да бъде обмислено как се представят на хората тези неща, как банките взаимодействат с търговските вериги. Как става самата смяна, което е абсолютно технически проблем. Изведнъж той стана политически. Ако ви задавам въпроса точно какво послание отправят към хората и към партньорите ни в Европа, ще вдигнем рамене, защото тези стъпки напред назад и този ажиотаж, който се създава, абсолютно не е положителен. Не може с мерки, които в голямата си част помпат бюджетни разходи или намаляват данъци, да създават допълнителен дефицит и да твърдиш, че правиш антиинфлационна политика. Всъщност повечето от мерки, които поне излязоха в медиите, оказват натиск върху инфлацията, а не са антиинфлационна политика. И от тази гледна точка действително има проблем. Аз смятам, че ако има политическо съгласие. До 2024 година може да бъде свършена много работа“, заяви пред бТВ Дацов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
949 1

Коментари 1

Добави коментар
Гражданинн

2022.05.10 | 12:27

1
Ние по " умни" ли сме от Дания,Чехия,Полша, Унгария? Референдум.

Добави коментар

Водещи новини