Има ли смисъл да инвестирате в криптовалута?

  • 25 март 2022 09:16

  • 4690
  • 2
Има ли смисъл да инвестирате в криптовалута?
©

Световноизвестни певци, спортни звезди, актьори, главни изпълнителни директори- милиардери и финансови съветници разкриха, че са направили проучване, обмислили са алтернативите и са инвестирали в криптовалута. Подобно на милиони други хора, те влагат трудно спечелените си пари, за да работят в динамичната област на крипто инвестирането.

Има смисъл. Цените на криптовалутите са известни като волатилни, но по целия свят инвеститорите, готови да поемат дългосрочен ангажимент, са спечелили рекордна възвръщаемост.

Едно просто сравнение служи за доказване на тезата.

- Apple е страхотна акция. Осигури 1100% възвръщаемост през последните 10 години.

- Netflix е още по-добър – 2300%.

- Биткойн инвеститорите са се радвали на възвръщаемост от 700 000% за същия период.

Няма гаранция, че криптовалутата, която закупите, ще увеличи стойността си, но през 10-те години, приключили на 28 юни 2021 г., цената на биткойн нарасна с комбинирано годишно темпо на растеж от 116,41%, драстично надминавайки златото (1,82%), NASDAQ (17,77% ) и Standard & Poor 500 (12,33%). 

Експертите казват, че най-доброто време за инвестиране в криптовалута е било преди 10 години. Второто най-добро време? Точно сега.

ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ИНВЕСТИРАНЕТО В КРИПТО

Криптовалутата е вид виртуални пари, които съществуват само в интернет. Вие я купувате и продавате посредством уебсайтове, наречени борси. Някои борси разчитат на потребителите да се обучават по компютърни науки и основи на инвестирането. Други, като базираната в Естония Kriptomat, се гордеят с това, че правят криптовалутите и крипто инвестирането достъпни за всеки на тази планета.

Стартирал с акцент върху европейските клиенти, Kriptomat предоставя инструкции, помощни файлове и информация за инвестиране на 23 европейски езика. Сайтът е напълно лицензиран и регулиран от финансовите регулатори в ЕС и е първата крипто борса, която получи сертификат ISO 9001 за бизнес практики и ISO 27001 за сигурност на данните.

Когато мислят за инвестиции в криптовалути, първата мисъл на повечето хора е за биткойн. Това е нормално. Биткойн е първата и най-широко използвана криптовалута. Но хиляди други криптовалути бяха пуснати на пазара откакто биткойн се появи на сцената през 2009 г. Повечето са специализирани за изпълнение на специфични функции. Има криптовалути, които са съобразени с нуждите на разработчиците на игри или създателите на приложения за финансово управление, например. Други бяха пуснати, за да служат като връзки, които позволяват на потребителите и приложенията да си сътрудничат в множество несъвместими електронни платформи.

Вашето пътуване в крипто инвестиране започва с създаване на акаунт в онлайн борса за криптовалута. Тези сайтове предоставят текущите цени за търговия с криптовалута и ви предлагат възможност да купувате и продавате криптовалути. 

Създаването на акаунт е малко по-сложно от избора на потребителско име и парола. Реномираните борси ще изискват от вас да потвърдите самоличността си като предоставите копие на официалния си документ за самоличност и може би други документи. Тези разпоредби „Знай своя клиент“ са законово задължителни в европейските сайтове, които отговарят на разпоредбите за борба с прането на пари на GDPR на ЕС. Проверката на самоличността отнема дни или повече на някои сайтове. В опростени сайтове като Криптомат можете да завършите лесния процес за минути.

След това ще трябва да депозирате средства в сметката си. Често срещаните опции включват кредитни и дебитни карти, банкови преводи и услуги за парични преводи като Neteller и Skrill. Кредитните и дебитните карти обикновено са най-безопасните и лесни, но един добър сайт за обмен ще ви предложи множество опции.

Не получавате физически монети. Вместо това, криптовалутата, която сте закупили, се прехвърля на вашия електронен адрес в блокчейн мрежата, която служи като техническа основа на монетата – един вид книга, която показва местоположението на всички монети (в криптирана форма). Един ден може да изберете да инсталирате софтуер за портфейл за криптовалута, който ви позволява да получите достъп до блокчейн, но повечето потребители предпочитат да използват попечителска борса като Криптомат, която защитава тяхната криптовалута и обработва сложни блокчейн транзакции от тяхно име.

УПРАВЛЕНИЕ НА ВАШЕТО ПОРТФОЛИО

Идеалната платформа за крипто инвестиране е лесна за използване, но предлага мощни инструменти за инвестиране. Ето някои от опциите.

Функциите за автоматична търговия ви позволяват да задавате тригерни точки за покупка и продажба на криптовалута. Например, можете да зададете поръчка за покупка, която ще се изпълнява автоматично, когато криптовалута, която проследявате, падне до определена от вас цена. Или можете автоматично да продавате криптовалута, когато цената се повиши. Автоматизираната търговия ви позволява да дефинирате вашите транзакции предварително. Вашите сделки ще преминат ако сте офлайн, спите или се наслаждавате на почивка на отдалечен пустинен остров.

Повтарящите се покупки ви позволяват да изграждате портфолиото си постепенно с планирани инвестиции – стратегия, която инвестиционните съветници наричат ​​„осредняване на разходите“. Идеята е да дефинирате покупки за платформата за обмен, които да правите от ваше име всяка седмица или всеки месец. Можете да правите малки покупки с пари, които иначе бихте похарчили безсмислено. Експертите казват, че това е идеален начин да заделите пари за дългосрочни цели.

Сигналите за цените са чудесен начин да гарантирате, че няма да пропуснете възможност за инвестиране. Просто добавете монети към вашия списък за наблюдение и платформата за обмен ще ви изпраща известия или имейли, когато има значителна промяна в цените.

Някои борси предлагат възможност за печелене на пасивен доход чрез залагане на крипто средства или дори чрез създаване на лихвоносна спестовна сметка. Крипто сметките обикновено позволяват на инвеститорите да печелят много по-добър лихвен процент, отколкото вие ще получите от местната банка. 

Разбира се, вие ще искате ниски такси за транзакции и бърза обработка. Сайтът трябва да бъде лесен за използване с минимум жаргон и референтна библиотека, която ви позволява да се потопите дълбоко в крипто технологиите и стратегиите за инвестиране.

Примери за всички тези инструменти и още, вижте на Kriptomat.io.

ЗАЩО НЕ ЗАПОЧНЕМ ДНЕС?

Правителствата и банките отхвърляха криптовалутите като мода от години. Това може да е било само по желание – правителството и финансовите институции са направили значителни печалби от монопола си върху търговията, кредитирането и инвестирането.

Сега, когато криптовалутата се е наложила, финансовото заведение бърза да навакса изоставането. Правителствата регулират биткойн. Някои обмислят пускането на национални регулирани електронни валути. Финансовите институции бързат да интегрират криптовалутите в своите инвестиционни предложения. 

С лесни за използване платформи за обмен като Криптомат няма причина да стоите встрани. Направете малка покупка или голяма инвестиция. Ще видите, че е по-лесно, отколкото сте си представяли, а наградите са по-големи. Проучете опциите, насрочете покупката си и се присъединете към крипто революцията.

(платено съобщение)

Novini.bg
4690 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.03.25 | 14:22

2
Купете си мнооого лед, ще се търси лятотоо
Хм....

2022.03.25 | 11:53

1
Ако сте обигран брокер действайте. Ако не ,обаче , не си слагайте таралеж в гащите...

Добави коментар

Водещи новини