Не е необходимо да се вдига минималната заплата, за да се качват заплатите на хората

  • 23 март 2022 09:26

  • 1496
  • 5
Не е необходимо да се вдига минималната заплата, за да се качват заплатите на хората
© NOVINI.BG

„Не е необходимо да вдигаш минималната заплата, за да вдигнеш заплатите на хората“, посочи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Най-много хора на минимална заплата работят в държавни институции, включително и общински. Има армия от хора, които работят в детски градини и училища, които са на минимална работна заплата и държава спокойно може да им я увеличи“, каза още той.

Според него минималната заплата у нас няма икономически смисъл.

Социалният министър: Може да има още едно увеличение на минималната работна заплата до края на годината

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ припомни, че стандартно минималната работна заплата у нас е окупирала последното място в ЕС. „По покупателна способност минималната работна заплата е под тези в Сърбия, Черна гора и Македония. Огромният проблем е частният сектор, където държавата няма други механизми, освен увеличението на минималната работна заплата. Другият вариант е колективното трудово договаряне, но всички знаем колко е трудно да се направи синдикат в частна компания“, обясни Григорова.

Ако едно предприятие се подпомага, подпомагат се и работниците му, отбеляза Теодор Дечев. „Аз не знам как едно предприятие като получи помощ 60 на 40 е на загуба, това е безсмислица“, смята той по повод удължаването на мярката в помощ на бизнеса.

„Има няколко поток на плащания от страна на държавата към бизнеса, има мярка 60 на 40, има субсидии и социални помощи, за да могат да покрият нарастващата цена на тока“, посочи и Ваня Григорова. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1496 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Andrey Ivanov

2022.03.29 | 01:41

5
Дори и с дигането на старата минимална заплата аз още не съм получил чисто предишната минимална какво останало за новата ! Стига сте ръсили простотии . Трябва да се въведе по часова твърда ставка и то на европейско ниво за да получават хората такива пари каквито получават в другите държави в които бягат за да не им се налага да мигрират. Щом другите държави могат да си го позволят то и нашите тъй наречени бизнесмени трябва да бъдат принудени да плащат и да не се правят на робовладелци. Като не могат да плащат да си работят сами. Лесно е когато някой ти изкарва парите , а ти да се правиш на богаташ. От къде на къде едни ще се трепят , а други ще им харчат изкараното. Данъците и осигуровките доказват колко един работодател плаща на своите работници. Брутото определя на каква основа се начисляват и данъците и осигуровките като се смята почасово, а не на надник, за деня. За това че спекулативно се работи с определянето на минимална заплата. Хората работят по 12, 13 часа по 19, 20 , а някога и 21 дена и пак не им дават минималната чисто. За това уважаеми това са пълни глупости с твърди минимални заплати. Трябва да се определя минималното по часово заплащане, а не минималната заплата .
дфцч

2022.03.23 | 10:19

4
а дупетаитите защо с 500лв си я вдигнаха
ИСТИНАТА

2022.03.23 | 09:55

1
ПАК,иПАК,и ПАК ПОВТАРЯМЕ,МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА,трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се ОБВЪРЖЕ с ДЕПУТАТСКАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА!!! А,не както е до сега със СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА!!!
Таван на цените ….

2022.03.23 | 10:16

3
Щом се вдигнат заплатите, да не се вдигат и цените, а да си стоят същите. Така ще се увеличава покупателната способност на българина и ще може да си купува по-качествени храни. Тогава фирмите които произвеждат не качествени стоки, или ще фалират, или ще трябва да се съревновават с тези, които произвеждат качествени стоки като предлагат и те качествени стоки и по-евтини за да стимулират купуването и да имат печалба … така ще се достигне до крайната цел, високо качество и ниски цени

2022.03.23 | 10:08

2
Ще пасем трева

Добави коментар

Водещи новини