Японската централна банка запази пакета стимули за икономиката и отрицателния лихвен процент

  • 18 март 2022 09:12

  • 469
  • 0
Японската централна банка запази пакета стимули за икономиката и отрицателния лихвен процент
© Getty images (архив)

Японската централна банка снощи се дистанцира от мерките, предприемани от другите големи централни банки по света, и запази своята щедра програма за стимулиране на икономиката недокосната, тъй като инфлацията в страната все още е ниска, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Банката запази и краткосрочния си лихвен процент на ниво от минус 0,1 процента, а остави и с нулеви лихви 10-годишните съкровищни бонове.

Решението е в ярък контраст с това на УФР (Управлението на Федералния резерв - централната банка на САЩ), което преди дни вдигна основния лихвен процент, както и на Европейската централна банка, която започна да свива пакети стимули за икономиката.

ЕЦБ запази исторически ниската си нулева лихва

Въпреки проблемите с доставките и високите цени на енергията, Япония все още не страда от инфлацията. Цените на дребно през февруари са се повишили с едва 0,6 процента на годишна основа, докато всички цени без пресните храни и енергията дори са спаднали с 1 процента. За сравнение инфлацията ва САЩ през февруари скочи със 7,9 процента.

 

Валери Зайцев
469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини