Йенс Столтенберг беше назначен за управител на Централната банка на Норвегия

  • 04 февруари 2022 14:10

  • 483
  • 2
Йенс Столтенберг беше назначен за управител на Централната банка на Норвегия
© Getty (архив)

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше обявен от правителството в Осло за управител на Централната банка на Норвегия, въпреки изразените от опозицията опасения, че назначаването на този пост на бившия премиер ще отслаби независимостта на банката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Макар че постът ще бъде официално овакантен от 1 март, Столтенберг ще го заеме едва наесен, тъй като мандатът му като генерален секретар на НАТО е до края на септември", посочват медиите.

Дотогава банката ще бъде управлявана от и. д. Ида Волтен Баке, зам.-управител на централната банка и основен съперник на Столтенберг за поста, посочи правителствен източник.

"Търсихме най-добрия централен банкер за Норвегия и съм убеден, че това е Йенс Столтенберг", посочи финансовият министър Трюгве Шлагсволд Ведум.

Икономист по образование и бивш лидер на Работническата партия, Столтенберг беше премиер на Норвегия от 2000 г. до 2001 г. и от 2005 г. до 2013 г., преди да стана генерален секретар на НАТО. Той е бил и финансов и енергиен министър.

Йоахим Нагел сменя Йенс Вайдман начело на Бундесбанк

Валери Зайцев
483 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
.

2022.02.04 | 14:28

1
Тоя нали разбира от военни. Какво ще прави в банка?

2022.02.04 | 17:25

2
Ще зоби. Олсо, той не разбира от "военни", преди НАТО е имал взимане-даване с тях като е протестирал като млад комунист срещу войната във Виетнам. Иначе псевдонимът му е "агент Стеклов".

Добави коментар

Водещи новини