Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

  • 27 януари 2022 19:22

  • 449
  • 0
Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки
© pixabay

Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки за местните власти, които изпадат в криза с високите сметки за електроенергия, като една от тях да бъде общинските социални, здрави и образователни структури да се третират като битови потребители. Това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на сдружението на общините, предаде БНР.

Общините ще получат компенсации от Министерството на финансите, за да платят високите си сметки за ток през януари и февруари, заяви председателят на финансовата комисия към Народното събрание Любомир Каримански от "Има такъв народ". А от опозиционната ГЕРБ поискаха държавата да плати цялата разликата в сметките за ток на общинските предприятия в сравнение с предходните месеци.

Нов скок на цената на хляба в Бургаско

Все повече общини в страната изпитват затруднения в плащането на сметките си за електричество и ограничават потреблението си.

Днес "Електроразпределение Юг" съобщи, че заради неплатени сметки токът на ВиК-Ямбол трябва да бъде спрян от 1 февруари, включително на помпените станции и на пречиствателна станция за отпадни води. Дългът на ВиК там е 700 000 лева.

Ако общините платят високите си сметки за електроенергия, ще нарушат Закона за публичните финанси, тъй като още не е приет републиканският бюджет, заяви кметът на Сърница Неби Бозов, според когото единственият вариант да не се наруши законът е правителството да се договори с електроразпределителните дружества за отлагане на плащанията до приемането на бюджета за 2022 година.

„По Закона за публичните финанси ние не можем да разходваме по-големи суми за електроенергия, за горива спрямо тези от предходната година, тъй като няма гласуван републикански бюджет. Ние дори и да имаме средства да платим тези по-високи сметки, влизаме в нарушение на Закона за публичните финанси. Специално при нас увеличението е близо 4 пъти в сравнение с миналогодишните сметки за ток“, посочи Неби Бозов.

Затова от Националното сдружение на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов потребител на пазара на електроенергия, като общините са разработили няколко варианта на методика, включително и за компенсации.

Предстоят и срещи с електроразпределителните дружества, заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов и председател на сдружението на общините.

„Няма някаква яснота точно по този въпрос как ще бъдат компенсирани специално общините, болници, детски ясли, детски градини, социални услуги и още други компоненти, които предлагаме като услуги.“

1800 улични лампи във Велико Търново са с променено часово време на включване сутрин и вечер. Предстои подмяната на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи. Обмислят се варианти за уличното осветление на Южния пътен възел и транспортните входове на Велико Търново от Варна и София.

Изключено е художественото осветление на над 20 исторически и културни сгради. 5% намаление на консумацията на ток се очаква с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните обществени сгради във Велико Търново.

Общините, училищата, детските градини, социалните заведения и всички останали публични институции са изправени пред нов проблем  свързан с високите цени на електроенергията и горивата и храните.

Абсурдната ситуация е заради все още неприетия държавен бюджет за тази година и Закона за публичните финанси, който не им позволява да платят по-високите сметки за януари навреме и в срок, алармира зам.-председателят на сдружението на общините и кмет на Троян Донка Михайлова.

"Народното събрание трябва да направи поправки в Закона за публичните финанси. Ако това не се случи, всеки кмет трябва да поеме своята отговорност – да плати и да бъде наказан, или да не плати и да постави под риск нормалното функциониране на общините", обясни Михайлова.

Метрото и електротранспортът в София няма да могат да си платят тока

"Това важи за всички публични институции. Тази седмица от Сдружението имахме две срещи с министъра на финансите и по преговорите за бюджета за 2022 година постигнахме взаимно разбиране и много добри резултати. Сега очакваме среща и с премиера на която ще настояват общините настояват да не бъдат третирани като небитови абонати наравно с бизнеса на свободния пазар", каза още за "Хоризонт до обед" Михайлова.

"Очакваме за февруари компенсации в рамките на 75 на сто от ръста в сравнение с предходната година, но не повече от 250 лева за мегаватчас", заяви още Михайлова.

Мая Йорданова
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини