Уникален скъпоценен камък отива на търг в Дубай

  • 19 януари 2022 14:20

  • 1470
  • 1
Уникален скъпоценен камък отива на търг в Дубай
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

555.55-каратов черен диамант, който изглежда все едно не е от този свят ще бъде пуснат на търг от „Сотбис“ Дубай, съобщава Си Ен Ен.

Редкият скъпоценен камък, който беше кръстен от аукционната къща „Енигмата” вероятно идва от Космоса след метеоритен сблъсък от носещ диаманти астероид, който се ударил в Земята.

Откриха диамант, който променя цвета си от сиво до жълто

Натуралният многоъгълен диамант е с големина, която е изключително рядка. Експерти очакват той да се продаде за 6,8 милиона долара.

Черните диаманти, още познати като диаманти „Карбонадо“ са се създали между 2,6 и 3,8 милиарда години и имат следи от азот и водород – елементи намирани в междузвездното пространство. Те също съдържат и осборнит - минерал съществуващ в метеоритите, съобщава БТВ.

Никита Бинани, бижутерен специалист в „Сотбис“ в Лондон, нарече диаманта „истински природен феномен”. „Продажбата му е уникална възможност да се сдобиете с едно от най-редките и най-стари космически чудеса известни на човечеството”, каза тя пред пресата в понеделник.

Формата на диаманта е вдъхновена от символа длан Хамса от Близкия Изток - знак на протекция, който означава пет на арабски. Темата от пет е обхванала целия камък според акционер. Освен, че е 555.55 карата, той има и точно 55 лица.

Черни диаманти са се продавали преди за цени, които минават 13,600 долара за карат.

Диамантът ще бъде пуснат на търг между 3 и 9 февруари, а от аукционната къща заявиха, че ще приемат и криптовалута като платежно средство.

Мая Йорданова
1470 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ми що не!?

2022.01.20 | 15:54

1
омръзна ми и затова го продавам, а и да имам пари за кашкавал...

Добави коментар

Водещи новини