Всеки девети шеф наема персонал

  • 17 януари 2022 21:26

  • 2148
  • 1
Всеки девети шеф наема персонал
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Всеки девети шеф ще търси нов персонал през следващите 12 месеца въпреки кризата. Това става ясно от есенното анкетното проучване на Агенцията по заетостта (АЗ).

Според данните в него 50 000 или 11,9% от всички близо 395 000 работодатели у нас, са заявили готовност да наемат нови кадри. Броят им намалява спрямо предишното проучване през февруари миналата година, когато фирмите, планиращи нови назначения са били 58 222.

Държавата и работодателите се споразумяха за по-високи компенсации заради цените на тока

Продължаващата сложна епидемична обстановка принуждава работодателите в страната да се въздържат от разширяване на дейностите, което се изразява в свиване на заетостта в краткосрочен план с около 4,6% на годишна база, отчитат от Агенцията по заетостта.

Обнадеждаващо е обаче, че собствениците на фирми, които имат намерение да освобождават персонал са се стопили с 18,5% или с 2340. През следващите 12 месеца близо 10 500 фирми предвиждат свиване на работната ръка, като най-често изтъкваните причини за това са намаляването на обема на продажби и услуги, икономически причини и нова вълна на ограничения за бизнеса поради COVID пандемията, пише Монитор.

От проучването на АЗ става ясно, че очакваният брой лица, които ще останат без работа до следващата есен ще е не-повече от 32 000 души, като освободените заради коронавируса ще са 6 000 души.

В краткосрочен план нагласите на бизнеса за наемането на работна ръка са най-обещаващи в сектор „Индустрия“. Проучването отчита, че при над 19,6% от работодатели в сектора ще търсят служители. В сравнение с данните от миналата пролет се отчита спад в намеренията с 9,5%.

Единственият сектор, в който не се планират нито нови назначения, нито съкращения на работна ръка пък е „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“, показват още данните на Агенцията по заетостта.

От данните става ясно, че за периода до септември т.г. бизнесът се нуждае от 108 487 специалисти, като най-търсени са кадрите в шевната индустрия – 14 800 работници. Машинен оператор е втората по численост търсена специалност от работодателите със заявена потребност от 6848 позиции. За сравнение с пролетното допитване, през есента е отчитен спад на търсенето с 5173 позиции (-43%). На трето място е регистрирана професията строител с 4434 броя, където също се наблюдава намаление с 2500 броя (-36%).

Данните показват, че преработващата промишленост, търговията, транспорта, ресторантьорството и хотелиерство и строителството са секторите, които се очаква да генерират нова заетост в периода до септември. Сред професиите, които няма да търсят хора са aниматорите в туризма, данъчните и митническите посредници, пътните строители, корабните техници и др. Запазва се съставът на най-търсените кадри – медицинските специалисти, шофьори, учители.

Мая Йорданова
2148 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.18 | 06:12

1
Всеки девети шев, всяка дванайста кройка.

Добави коментар

Водещи новини