Заведения са изправени пред фалит заради високите цени на тока

  • 09 януари 2022 20:35

  • 3354
  • 1
Заведения са изправени пред фалит заради високите цени на тока
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Шоковото поскъпване на тока и горивата доведе до фалити на хотелиери и ресторантьори в цялата страна. За да подпомогне бизнеса, Българската банка за развитие отпуска 60 млн. лева под формата на кредити с преференциални условия. Заради тежката икономическа криза Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. Казва, че сметките му за ток са скочили тройно, а приходите рязко са намалели, тъй като клиенти почти няма, предаде БНТ.

"Ние в момента не живеем от бизнеса си, живеем от спестявания. С бизнеса си не изкарваме пари. В последните 2 години живеем от заеми, от спестявания и от кредити", споделя той.

Кувертът за Нова година удари 240 лева

В подобна ситуация са и много други ресторантьори. Голяма част от тях затвориха заведенията си в началото на януари.

"Някои, за да изчакат по-добри времена, а други - завинаги. Безпрецедентно тежка ситуация. Правителството не се съобрази с предложението на работодателските организации - за един праг от цена на тока, над който държавата да помогне със 75 процента от цената", каза Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България.

Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма одобри, предвижда кредитиране на малките и средни фирми в сектора, изпаднали в затруднение. Част от собствениците на заведения обаче не са убедени, че новата програма ще им помогне да оцелеят.

"Това си е един стандартен кредит. С обезпечения, с лихви, наистина малко по-добри лихви, с малък гратисен период. Но това е поредният неработещ продукт с пожелателен характер", смята Михаил Николов.

За да не фалират, собствениците на заведения и ресторанти са принудени да вдигнат цените. Казват, че най-трудно е да се намери балансът между реалната цена на продукта и сумата, която клиентът е готов да плати.

Мая Йорданова
3354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
popche

2022.01.10 | 17:29

1
а ди бе..пили ли сте кафе на витошка ,по скъпо от лондон

Добави коментар

Водещи новини