Бизнесът иска нови мерки за подкрепа от държавата заради скъпия ток

  • 31 декември 2021 19:43

  • 694
  • 3
Бизнесът иска нови мерки за подкрепа от държавата заради скъпия ток
© pixabay

Бизнесът недоволен от оставащия таван при помощите в подкрепа заради високите цени на тока. Кабинетът обяви, че ще подпомогне компаниите заради скъпия ток, като отпусна 860 млн. лева преди ден. Бизнесът обаче очаква промени по отношение на регламентирания таван на помощта.

Кабинетът оставя мярката „60/40“ в помощ на фирмите. По нея досега са изплатени над 1,65 млрд. лв., подпомогнати са над 13 000 работодатели и 325 000 служители, отчитат от Националния осигурителен институт.

Радев към бизнеса: Ток на предсказуема и поносима цена е стратегическа задача

Работодателите се надяват за първите месеци на новата година да се намерят по-добри механизми за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока.

„Основното искане е да падне таванът, който се налага, защото той намалява размера на реалното подпомагане, надяваме се правителството да преосмисли позицията си“, заяви пред БТВ Мария Минчева от Българската стопанска камара.

Засега правителството не дава такава заявка, а от Българския енергиен и минен форум предлагат във Фонда за сигурност на електороенергийната система да се събират свръхплановите постъпления от продажби и износ на ток на всички електропроизводствени предприятия.

„По този начин фонда сигурност ще натрупа средства справедливо спрямо всички електропрозиводители, които ще бъдат разпределяни в последствие по справедлив начин на всички потърпевши от кризата - това са индустрия, ВиК дружества, общински дружества, болници“, заяви Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум.

Енергийното министерство засега няма отговор на тези предложения. Мярката за запазване на заетостта „60/40“ остава важна за бизнеса и догодина.

„В момента фирмите изпитват много големи затруднения, ако няма подпомагане за част от средствата, които те дават за възнаграждения, ще се увеличи безработицата“, смята Минчева.

Досега от подкрепата „60/40" са се възползвали най-вече фирмите в преработваща промишленост, хотелиерството и ресторантьорството, търговията и транспорта.

Мая Йорданова
694 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми...

2022.01.01 | 05:29

3
Апетитът иде с яденето. Лапнаха милиарда, услади им се, сега искат още :)
Кфкдкдкк

2021.12.31 | 20:24

1
Бизнеса иска от държавата сиреч аз бачкера да плащам повече данъци или инфлацията да ми изяде всичко което ми дават.
За да може Кирчо

2021.12.31 | 20:25

2
Да го пишат във Форбс като първия български милиардер

Добави коментар

Водещи новини