Управителят на НОИ с уточнения за парите на ваксинираните пенсионери и COVID добавките

  • 23 декември 2021 18:35

  • 12102
  • 1
Управителят на НОИ с уточнения за парите на ваксинираните пенсионери и COVID добавките
©
Слушай новината Слушай новината

Програмата за ваксиниране на пенсионерите ще стартира от 1 януари. Сумата от 75 лева ще се получи с февруарските пенсии. Не трябва да се носят никакви документи, справките ще се обменя между НОИ и МЗ. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Всички пенсионери ще получат допълнително и по 60 лева. Това ще стане с януарските пенсии“, допълни той.

Добавка от 75 лв. за пенсионерите, които се ваксинират

Иванов бе категоричен, че НОИ ще успее да преизчисли всички пенсии. „Лицата ще получат на 7 януари преизчислените пенсии плюс 60 лева, като ощетени пенсионери няма да има“, увери управителят на НОИ.

Той обясни, че действителният стаж на пенсионерите ще се преизчисли с коефицент 1,35, а на социалната пенсия с 1,2, както досега. По този начин всички пенсии ще бъдат увеличени. Иванов уточни, че ако има недоволни, могат да обжалват пред НОИ.

„Трябва да се направи анализ през следващите 6 месеца, преди да се въведе нов начин на изчисляване на пенсиите. Размерът на пенсията зависи от размера на осигуровките, които лицето е внасяло. Хората, които са укривали доходи ще получават и по-ниски пенсии. Към момента има 1 млн. души, чиито пенсии ще са под 350 лв.“, посочи Ивайло Иванов.

„Мярката 60:40 се оказа изключително успешна по време на пандемията. 13 000 работни места бяха запазени. По нея са изплатени над 1,6 млрд. лева. Тя ще продължи и занапред“, разкри той.

Иванов отчете, че COVID кризата е увеличила броя на болничните и средствата за обезщетения.

Мая Йорданова
12102 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вагинир Пути

2021.12.23 | 21:44

1
ВСЕ ПО УСЪРДНО ЛИЗАНЕ НА ОСРАНИТЕ РУСКИ ГЪЗОВЕ...ОТ ВЕКОВЕ И ЗА ВЕКОВЕ...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВААААА...АМИН,ДАЙ БОЖЕ!!!...

Добави коментар

Водещи новини