Икономиката на Великобритания се забавя

  • 22 декември 2021 10:19

  • 695
  • 0
Икономиката на Великобритания се забавя
© pixabay

Икономиката на Великобритания нарасна по-слабо от очакваното през третото тримесечие на годината след бурния подем през предходните три месеца, показват низходяща ревизирани данни на официалната британска статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на петата най-голяма икономика в света се повиши през периода юли - септември с 1,1% спрямо второто тримесечие, когато обаче нарасна с цели 5,4%, след като по това време бяха премахнати редица от противоепидемичните мерки в Обединеното кралство.

Борис Джонсън не планира допълнителни мерки срещу COVID-19 преди Коледа

Това представлява рязко забавяне на икономическия растеж както спрямо второто тримесечие, така и спрямо предварителните за растеж на БВП с 1,3% през третото тримесечие.

Икономисти и анализатори очакват по-нататъшно забавяне на британския икономически растеж и през четвъртото тримесечие на 2021 г. поради нарастването на случаите на Covid-19, причинени от варианта Омикрон, което неминуемо ще навреди на британския туристически, хотелиерски и ресторантски сектор, както и на търговците на дребно.

Спрямо година по-рано британският БВП нарасна през третото тримесечие с 6,8%, но след ръст с 24,2% през предходните три месеца.

В същото време икономиката на Обединеното кралство остава с 1,5% под нивото си от края на 2019 г. (преди началото на коронавирусната пандемия) при предходна оценка, че е с 2,1% под предпандемичното ниво.

Бизнес инвестициите се свиха през третото тримесечие с 2,5% спрямо предходното тримесечие и остават с близо 12% под нивото от преди пандемията, докато секторът на услугите се увеличи с 1,4%, докато производственият сектор се сви с 0,1%, а строителството - с 1%. Промишленото производство пък се понижи с 0,7 на сто.

Последвайте канала на

Калина Христова
695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини