Социалният министър обяви: Правим нов бюджет за 2022 г.

  • 16 декември 2021 19:23

  • 5694
  • 0
Социалният министър обяви: Правим нов бюджет за 2022 г.
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Новото правителство има нова визия за държавния бюджет, бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса, която е различна от тази на служебното правителство. Работим по предложенията по бюджета, като сме готови ще ги обявим в публичното пространство.

Това каза министърът на труда и социалната политика Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора, цитиран от БТА.

Показателите в бюджета, който ще разработи новото правителство, ще бъдат по-добри,  а ако не са по-добри от тези, предложени от служебното правителство, то няма да бъдат по-лоши, каза Гьоков в отговор на въпрос каква ще бъде минималната заплата за 2022 г., предложена от новото правителство. Майчинството през втората година ще бъде съизмеримо с минималната работна заплата, допълни още министърът. 

МФ скри от сайта си проекта за Бюджет 2022

Имам уверението и на министър-председателя, и на финансовия министър, че ще има грижа за хората. Първото ни мото е нулева толерантност към корупцията, а второто е грижа за хората, за да преведем българите през този труден период на криза, така че те да се чувстват достойно, допълни Георги ГьоковГеорги ГьоковГеорги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва средно образование в Стара Загора. Другата воля и решимост на правителството е да няма хора, които живеят под прага на бедност, заяви министърът на труда и социалната политика.

Той посочи, че ковид добавката за пенсионерите след Нова година ще бъде минимум 50 лева, като надеждата му е да бъде и малко по-висока. Тя ще се определя месец за месец, според възможностите на бюджета.

Търси се решение за сближаване между старите и новоотпуснатите пенсии, допълни Гьоков. Той припомни, че от БСП предложиха вариант за преизчисление на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г., като това е един от възможните варианти за премахване на несправедливостта, но не е единствен. Решението от коалиционните преговори е да бъде направен анализ на пенсионната система, припомни Гьоков и допълни, че пенсионната система е до такава степен изкривена, че почти никой не получава пенсия според осигурителния си принос. 

Асен Василев: Актуализиране на бюджета не се предвижда, пари ще има

Броят на хората, които са подпомагани с помощ за отопление в момента е 290 000 души, най-много в новата ни история. Ако има повишаване на цените на енергоносителите, правителството има готовност да коригираме критериите за помощта за отопление и още повече хора да я получават.

Филип Епитропов
5694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини