НСТС не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на пандемията

  • 06 декември 2021 16:27

  • 960
  • 0
НСТС не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на пандемията
© Булфото архив

Съветът за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на пандемията. По предложение на служебния кабинет 9-процентата ставка ще се запази в настоящия си вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения. От бизнеса настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над 1,2 млрд. лева.

КНСБ настоява за 15% ставка на ДДС и се противопоставя на предложението задължаване на диференцираните ставки до края на пандемията, обяви главният икономист на синдиката Любослав Костов:

Бизнесът настоява за подпомагане и през декември заради скъпия ток

"Бизнесът може да бъде подпомаган през разходите, но не и през приходите! Нямаме против да бъде подпомаган, но не и по този начин. Противопоставяме се на това предложение, тъй като до момента, по изчисление на финансите, са поне 250 милиона приходи, загубени за бюджета".

От БСК подкрепят антикризисната мярка, предложена от служебния кабинет.

"С оглед на това, ако успеем да задържим цените на хранителните продукти, предлагаме допълнение храни, с изключение на алкохолни напитки", коментира пред БНР председателят на Камарата Добри Митрев.

Министерството на финансите вече е направило предварителни разчети по това предложение, отговори зам.-министър Людмила Петкова.

"Всъщност ефектът "Загуба за бюджета" е в размер на 1,25 млрд. лева, което поставя въпроса - ако се въведе подобна намалена ставка, как ще бъде компенсирана тази загуба в приходната част на бюджета", каза Петкова. 

В началото на заседанието синдикатите настояха за повече яснота около процедурата по Бюджет 2022. 

Междувременно от бизнеса поискаха и през декември да получат компенсации заради високите цени на тока, а от КНСБ заплашиха с протести, ако редовното правителство предприеме обявената от съпредседателя на "Продължаваме промяната" и вероятен финансов министър в новия кабинет Асен Василев мярка за съкращаване на 30 000 души от държавната администрация.

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов обяви: „На първо - място безработицата ще нарасне, ако уволним 30 хиляди държавни служители, и на второ място – ще има протести. Това мога да ви гарантирам, това е шоково.“

Мая Йорданова
960 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини