Започна операцията по разтоварването на „Вера Су“, турският собственик не се отказва от плавателния съд

  • 18 октомври 2021 18:17

  • 7083
  • 2
Започна операцията по разтоварването на „Вера Су“, турският собственик не се отказва от плавателния съд
© gettyimages

Турският корабособственик на „Вера Су" не се отказва от плавателния съд, но предвид състоянието му няма да изпрати екипаж, съобщават от Министерството на транспорта.

Българските власти са го уведомили, че утре започва разтоварването на кораба, за да се избегне екокастрастрофа. Според прогнозата за следващите 2-3 дни времето ще позволи провеждането на операцията.

Капитанът и вторият помощник на "Вера Су" обжалват ареста си

При добро време вратата на хамбара ще бъде отворена с външна хидравлика. Сухият карбамид ще бъде прехвърлен на надуваемите баржи, осигурени от Европейска агенция по морска безопасност, а след това на Пристанище Варна-Изток ще бъде прехвърлен в контейнери на БДЖ. Втечненият азотен тор ще бъде изпомпен в специализирания танкер „Галакси еко".

Последната стъпка от акцията е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище.

Очаква се и подходящо време, като ще се работи в 24-часов режим.

От „Морска администрация" трябва да отговорят дали товарът изтича в морето.

"Запитали сме „Морска администрация" точно този въпрос за техническото състояние на кораба и товарния му отсек, но колегите казаха, че поради лошите метеорологични условия нямат достъп до кораба. Не може да говорим за сериозно замърсяване и очакваме нещата да вървят в правилната посока след започване на спасителната операция от „Морска администрация", заяви пред БНТ инж. Петър Димитров, заместник-министър на околната среда и водите.

Ще продължи вземането на проби от морската вода от две места близо до носа на кораба и на 60 метра южно от него. По морската повърхност все още има и видими петна от нефтопродукти. Екперти твърдят, че ако замърсяването продължи, това може да доведе до сериозна екологична катастрофа по българското крайбрежие.

"В сравнение с карбамида петролните продукти са много по-опасни, много по-токсични, водят до много по-сериозни екологични проблеми след себе си. Ще засегнат и район по-голям, ще засегнат и повече организми. Във всички случаи това е по-страшният проблем", заяви Огняна Христова, химик в Института по океанология във Варна.

Към момента няма сериозно замърсяване на морската вода, анализите показват, че концентрацията на амониевия азот намалява, заявиха от Министерството на околната среда и водите. Според експертите това се дължи на морското течение, което разнася карбамида. Нови данни за замърсяването се очакват утре.

Мая Йорданова
7083 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
баба гицка

2021.10.18 | 20:48

2
глупости - виновни са воените и гранична полиция - ако беше натоварен с боеприпаси или ядрена подводница
Н

2021.10.18 | 18:48

1
Още ли не сте се оправити с тази тенекия ?

Добави коментар

Водещи новини