Банки притискат хотели и ресторанти да си връщат борчовете

  • 13 октомври 2021 15:24

  • 1380
  • 0
Банки притискат хотели и ресторанти да си връщат борчовете
© gettyimages

Специални кредити за ресторанти и хотели поиска туристическия бранш. Тъй като заради пандемията целият сектор е с ниска или нулева ликвидност и съответно с лоша кредитна експозиция, държавата трябва да отпуска такива евтини заеми.

"Да се направят специални кредитни продукти от страна на Българската банка за развитие или Фонда на фондовете , които да са нисколихвени , гарантирани от държавата, за период от 7 години и с минимум 12 месеца гратисен период от лихва и главница, подчертават в свое становище от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

БХРА към Бойко Рашков: Действията ни не са политически

Наложително е и да се намали натиска от банките върху бизнеса, като се вземе спешно решение за гратисен период на обслужване на главницата по старите кредити за срок от 2 до 5 години, категорични са от БХРА.

От национално представената организация с 36 регионални структури настояват и лихвените нива на отпускани нови заеми за оборотни средства да са в размер на 1,5-2 %, за да се усети конкретната помощ, а не както са в момента – 6-7%. При преференциални условия трябва да се отпускат и потребителски кредити, за да се задържат служителите в сектора и да им се осигури нормалното съществуване.

По проучване на БХРА близо 60 на сто от тези, които смениха работата си, са го направили именно защото имат да обслужват потребителски кредити, които не могат да рефинансират или не могат да получат нови заеми, ако останат да работят в туризма. А рискът туристическият бизнес да остане без работници е сред най-притеснителните за сектора, категорични са от БХРА.

Мая Йорданова
1380 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини