Очаква се управителният съвет на МВФ да реши днес съдбата на Кристалина Георгиева

  • 11 октомври 2021 06:25

  • 1036
  • 3
Очаква се управителният съвет на МВФ да реши днес съдбата на Кристалина Георгиева
©

Очаква се днес управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) да реши днес съдбата на управляващата директорка на МВФ Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, съобщи Ройтерс.

Вчера той е имал срещи с Георгиева и с американската правна кантора, която твърди, че по времето, когато е била на висок пост в Световната банка (СБ), българката е оказала натиск върху служители да променят данни в полза на Китай, казаха анонимни източници, запознати с въпроса. Според тях 24-членният управителен съвет на МВФ планира да се събере отново днес, за да реши съдбата на управляващата директорка на фонда.

Това ще стане в момент, когато представители на много от 190-те страни членки на МВФ пристигат във Вашингтон за годишните есенни срещи на фонда и на СБ.

МВФ поиска още информация за обвиненията срещу Кристалина Георгиева преди да реши съдбата ѝ

Управителният съвет на МВФ обсъди казуса в продължение на пет часа в петък. Той реши да проведе отделни срещи в неделя с Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование и с юристи от американската правна кантора УилмърХейл (WilmerHale). Те се проточиха до вечерните часове на вчерашния ден.

Скандалът заплашва да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени световната икономика, пандемията от новия коронавирус и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък, отбелязва Ройтерс.

Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование категорично отхвърли твърденията в доклад на УилмърХейл, които се отнасят за 2017 г., когато тя е била главен изпълнителен директор на Световната банка.

За момента няма коментар за вчерашните срещи нито от Георгиева, нито от американската правна кантора.

В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. Съединените щати и още страни поискаха повече време, за да проучат различните версии за случая.

Вчера в. "Файненшъл таймс" писа, че Съединените щати и Япония искат управляващата директорка на МВФ да се оттегли. Авторитетното британско бизнес издание не цитира конкретни източници.

Министерството на финансите на САЩ, което контролира около една шеста от акциите на МВФ, отказа да коментира публикацията. Засега няма реакция от страна на японското посолство във Вашингтон.

Калина Христова
1036 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.10.11 | 07:51

3
От 2 години по медиите и телевизиите върви кампания наречена ЛЪЖА срещу Бойко Борисов на принципа "аз чух"...." знаеш ли какво разбрах " или " чух от сигурен човек", Това си беше милицоинерска акция от такива,като Атанасов и Хр Иванов от ДеБъ, Бойко Рашков, драскачите наречени сценаристи около Учиндолския селяндур Слави водени от българоубиеца Румен Радев.Тази акция вървеше умишлено да се разбие високия рейтинг на Борисов и Герб за да може сега некъдърниците и мафиотите да вземат властта, както и стана
днес ша подаде оставка

2021.10.11 | 07:03

1
ста.линка ще замине сама... за жалост, ще я приютят някъде по бюрата на ЕНП и нема да лежи в затвора, а златния парашут си е златен парашут - ще вземе неколко милиона за из път.

2021.10.11 | 07:04

2
много ясно - гербава - значи лъже, краде или взима подкупи.

Добави коментар

Водещи новини