Заплатите в Еврозоната са паднали за първи път от десетилетие

  • 16 септември 2021 15:48

  • 1274
  • 0
Заплатите в Еврозоната са паднали за първи път от десетилетие
© Getty Images (архив)

Цената на труда в страните от еврозоната е паднала за първи път от десетилетие насам, предава EU Observer като се позовава на Европейската статистическа служба (Евростат). От юни миналата година насам заплатите са намалели с 0,1%, става ясно от представените данни.

Лекият спад в заплатите и разходите извън възнагражденията в 19-членния блок е в противоречие с опасенията, че скорошното ускоряване на растежа на цените би могъл да допринесе за по-високи заплати на работниците.

От Евростат поясниха, че последните данни трябва да бъдат взети предвид в светлината на рязкото повишаване на разходите за труд малко след началото на пандемията - през второто тримесечие на 2020 г., когато те се увеличиха с 4,3 % спрямо предходната година. Това означава, че разходите за труд са се увеличили средно с малко над 2 % през последните две години, в съответствие с типичните нива през последното десетилетие.

Икономист: България започва да се отдалечава от Еврозоната

Инфлацията на потребителските цени в еврозоната се е повишила до 3% през август - над целта на Европейската централна банка от 2%, което поражда опасения, че повишаването на цените на енергията и затрудненията във веригата на доставки може допълнително да увеличат цените.

Но ЕЦБ очаква инфлацията да падне под поставена цел през следващата година, отбелязва "Фокус".

Владимир Василев
1274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини