Финансист: Увеличението на пенсиите ще вдигне данъците

  • 07 септември 2021 19:44

  • 2795
  • 2
Финансист: Увеличението на пенсиите ще вдигне данъците
© Pixabay

"Доста несериозен беше подходът към тази актуализация на бюджета, имаме тотално сменена икономическа ситуация спрямо началото на годината, когато са правени разчетите на държавния бюджет за тази година. През второто тримесечие имаме 9 на сто растяща икономика, трето тримесечие по предварителни данни дори ще имаме растеж над 10 на сто". Това коментира пред БНР актуализацията на бюджета финансистът Любомир Дацов.

"България тази година ще отбележи може би най-високият си растеж от 2009 година насам. Това означава, че може би ще имаме растеж на годишна база над 5 на сто. Това означава още, че трябва да има тотално различен подход към бюджета и вместо да бъде планиран голям дефицит, както беше тази година, трябва да бъде на превишение, за да не бъде стимулирана инфлацията", смята финансистът.

Минимална пенсия става 370 лв., НС с важно решение и за размера на майчинството за втората година

"Министерство на финансите трябваше да внесе истинска макрорамка с оценка за тази година и някакви приблизителни оценки за следващата. И на тази база да бъде поставена нова фискална цел, която да отговоря на икономиката, защото в момента това, което се прави се прави е на парче и цялата картина е абсолютно неясна. Ако мога да го оприлича - "Гаси се пожар с бензин", което може само да донесе проблеми, а не да ги реши", смята Дацов.

По думите му не е проблем, че ще се увеличат пенсиите с тази актуализация, но в дългосрочен план това рано или късно ще доведе до дефицити и вдигането на определен тип данъци.

"Сегашната игра, че някой се прави на "добър" преди изборите, за да даде нещо на хората, в дългосрочен план една такава рискова политика ще доведе до вдигането на данъците за всички", заяви експретът.

Мая Йорданова
2795 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.08 | 19:59

2
Никога , ама никога не забравяйте престъпленията , кражбите , убийствата , побоищата ,геноцида над пенсионерите , идиотщините и простотиите на Борисов и режима му през 12 - те години упрвление ! СЪД и ЗАТВОР , КОНФИСКАЦИЯ !
Дирбекир

2021.09.08 | 10:22

1
Пий сиромашка кръв.То бившият първи хубаво разтърси малкия бизнес със нови и непосилни данъци,такси и всеки път със нови наредби,закони сега вие ги увеличете и да не забравите пак да подмените касовите апарати като при костов и борисов.

Добави коментар

Водещи новини