Асен Василев възмутен от безконтролното харчене на държавни пари, дава договори на "Автомагистрали" на прокуратурата

  • 08 юли 2021 09:17

  • 8804
  • 74
© Novini.bg

И тази седмица продължават консултациите на финансовия министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на с експерти за бюджетната политика. Първият Обществен съвет бе посветен на разходите на държавата. Днес по-подробно ще се дадат разяснения за какво отиват нашите данъци и какви инвестиции могат да се направят (виж графика 1). На срещата присъстват представители на държавни агенции и кметове.

За 2020 г. реално направените разходи (не бюджетираните) са 5 млрд. лв. 1/3 част от тези средстава са за нови пътища. Има за нови сгради, жп инфрастрултура и метрото. От тези средства са дадени и за детски градини и ясли.

„Обикновено има държавно ведомство, за което тези пари са бюджетирани. В някои случаи има държавно предприятие, към което парите се дават на принципа „ин хаус“. Както Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) има „Автомагистрали“ ЕАД. Не малка част обаче наемат частни фирми. Ако всичко е преминало „ин хаус“ (in house, пряко възлагане) обаче това е нарушение на Закона за обществените поръчки. Нормалните обществени поръчки е добре да са с двама или повече кандидати", поясни Василев.

Най-много средства се дават за АПИ. Има три големи държавни предприятия – Автомагистрали ЕАД, Монтажи ЕАД и Транспортно строителство и възстановяване ЕАД. 

 Графика 1

Бездънната каца в АПИ

Констатацията на служебния министър на финансите е, че най-много преки поръчки са направени в "Автомагистрали". Той коментира, че без контрол и без ясна видимост са харчени голяма част от средствата. 

"До вчера Министерството на финансите я нямаше тази информация колко се харчи", заяви Василев. 

Той не скри критиката си за "раздаването ин хаус" и без търг на няколко компании, които бяха упоменати на слайда от презентацията на министъра. 

"Всяко кюлче е 100 милиона", обясни той. (виж графика 2)

Графика 2

Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на разказа за случай, при който УС на АПИ са поискали допълнителни средства на 8 април, налагайки Министерският съвет да изпълни искането. Той поясни, че става въпрос за 2,5 млрд. лв. харчове над това, което има бюджетирано.

Той коментира, че често на строителите не е признавано, че Агенцията не разполага със съответния финансов ресурс, но поръчките са давани.

"Това не е просто липса на контрол. Това е престъпление. Вече сме говорели с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) това да бъде дадено на прокуратурата. Това е и дълбоко неморално", категоричен бе Василев.

Старото ръководство на АПИ обяснило, че постъпленията ще се върнат чрез тол таксите. Василев обаче подчерта, че далеч това няма да е така. (виж графика 3)

 Графика 3

Заради сериозното разхищение и липсата на контрол България така и не успява да изгради една цяла автомагистрала, стана ясно от думите на финансовия министър. 

Междувременно 3,5 млрд. лв. са отишли за Булгартрансгаз за изпълнение на проекти. Тук предимно е с обществени поръчки. Компанията „Аркад“, която строи "Балкански поток", е взела най-много (виж графика 4).

 Графика 4

По време на събитието стана ясно, че има концентрация на пари в компании, които не са на конкурентен прицип. Има данни и за свързани лица. Проверявани са по-голяма част от важните договори. 

"Всеки ред кюлче е една детска болница", възмути се Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

"За около 300-400 милиона от 2,5 млрд. лв. сме поставени пред свършен факт", каза още той и определи това като "наглост и безпарнност".

РАЗХОДИТЕ В ОБЩИНИТЕ

"Горе-долу половината пари са за пътища и тротоари. След това за фитнеси и спорни зали. Има и разходи за ясли и детски градини", обобщи служебният министър. (виж графика 5). Това, което показва анализът, е, че много често има само един участник в обществените поръчки.

За 13 процента от проектите все още няма обявена обществена поръчка за изграждане на детски градини през 2020 г. Очаква се към края на годината да бъдат усвоени още 28 млн. лв., показват данните. (виж графика 6)

Министерството на финансите е получило късно данните от София, затова и Василев не успя да представи цялата информация. Стана ясно обаче, че голяма част от разходите е за метрото.

 Графика 5

От МФ обаче са успели да извадят най-големите изпълнители на договори. Сред тях в София очаквано е "Метрополитен", "Софекострой", "Трейс Груп Холд", "Титан София Изто1" и др. 

 Графика 6

Зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов коментира, че не се плащат големи аванси на възложителя. И обикновено чак през ноември се виждало колко са изразходваните капиталови разходи. Той увери, че контролът е сериозен.

Министър Василев направи коментар, че по изпълнение на обществените поръчки има разнообразна практика в различните общини.

 Графика 7

В хода на дискусията се засегна темата за порочната практика за ПМС - Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни трансфери по бюджетите на общини. Обърна се внимание, че трябва да се "моли" централната власт да отпусне средства за някой проект. Тук се заговори и за "любимите кметове на властта". Така кметът на Плевен заяви, че практиката с ПМС се е използва от всички правителства през годините. 

 Снимка: Novini.bg

"Всяка община трябва да каже какви проекти има подготвени и да се прецени как да се разпредели ресурсът. Ние предоставихме анализ от НАП кой-колко данъци внася в хазната и съответно кой какъв ресурс получава. Започнали сме преглед на одитните органи. Оказва се, че в не малка част от общините липсва контролна система. Според мен е важно да тръгнем от една обща основа какво е в момента състоянието и да изградим обща визия за бъдещето. Но това е въпрос на един нормален парламент, за да може политиките да се случат", изложи своето виждане Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

Вижте и това видео от изказването на Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на относно корпоративния данък: 

Борислава Бибиновска
8804 74

Свързани новини

Коментари 74

Добави коментар
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.11 | 08:59

74
ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ЩЯХ ДА ГЛАСУВАМ И ТО ЗА БОРИСОВ,НО ТРИ ПЪТИ КАЧВАМ ДО ЧЕТВЪРТИЯ ЕТАЖ И ВСЕ МЕ ВРЪЩАТ,А СЪМ НА ОСЕМДЕСЕТ И ОСЕМ ГОДИНИ...ТАКА ЩЕ СИ ОТИДА НИКОГА НЕ ГЛАСУВАЛ...МАШИНАТА Ѝ НА КОМУНЯГИТЕ НЕЩО НЕ РАБОТЕЛА...СЪЖАЛЯВАМ...ОСТАВАМ РОДИНАТА СИ В РУСКИТЕ ГОВНА...НЯМАМ СИЛИ..******БАНДАТА НА ГЮБРЕТО СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ПРЕВРАТА НА ХУНТАТА НА МУТРАФОНОВА.ПУТЬО СЛЕД ВЕК И ПОЛОВИНА РУСКО РОБСТВО УНИЩОЖИ БЪЛГАРЩИНАТА********СВИНЕТЕ НА ГЕРГОВ ОСРАХА РОДИНАТА МИ И ВЕЧЕ Е РУСКИ КЕНЕФ СЪС СЛАВИ ТЪПОТО КЕНЕФМСЙСТЕР
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.09 | 23:51

73
"СИСТЕМАТА ГИ УБИВА" ФАКТ Е,ЧЕ СЛАВЕ ТЪПОТО ПЪТУВАЙКИ С ДЖИП И ЕСКОРТ ОТ КОЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ НА БУЛЕВАРД ЦАР БОРИС ТРЕТИ Е СПРЯН ОТ ГРАЖДАНИ И ПОМОЛЕН ДА ОТКАРА В ПИРОГОВ ПОСТРАДАЛИ ОТ ПЪТНО ТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ...СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ БЕЗЦЕРЕМОННО И ГРУБО ОТКАЗВА ПОД ПРЕДТЕКСТ,ЧЕ ЩЕ МУ ИЗЦАПАТ КОЛИТЕ...ПИСА ГО И ВЪВ ВСЕКИДНЕВНИЦИ...ПОЗНАТА КАРТИНКА СИ СЛАВЧО ТЪПОТО.В НАЧАЛОТО НА БАНДИТОПАРТИЗАНСКАТА ДЕМАГОГОКРАЦИЯ ИМАХМЕ ПРЕЦЕДЕНТ,КОЙТО ИМАШЕ СЕКЛЕЦАР И НИ ПРЕВЕЖДАШЕ ОТ БЪЛГАРСКИ...ПРЕЗИДЕНТА КАЗА ТОВА,НО ТОЙ ИЗКАШЕ ДА КАЖЕ ТОВА И...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ТА ДА ПОПИПАМЕ СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ ОТЗАД...КАК КОМЕНТИРА ФАКТА,ЧЕ Е КАНДИДАТ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ? ИМА ЛИ УГРИЗЕНИЯ,ЧЕ СРЕЩУ БОРИСОВ Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ,ЗА ДА СПЕЧЕЛИ УДОБНИЯ НА КРЕМЪЛ И ПРОДАЖНИТЕ АЙДУЦИ МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ И ТЕМ ПОДОБНИ...ДА БЕ,ДА...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ...ПОЗАСРАНО 20 СПИРА КРАДЕНЕТО И...УМИРА. ВЯРВАЩИ СМЕ НО НЕ В ТЕЗИ,КОИТО ГИ "ДИПЛЯТ".***********..ПРИ ЖАН ИМАШЕ ЕДИН ПЛЕВНСКИ ИКОМУНИСТ,МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ КОЙТО ДАЖЕ ЧЕТЕШЕ ЛЕКЦИИ В САЩ И ВСЕ ЛЪЖЕШЕ,КАТО ДНЕШНИТЕ КЕЛЕШИ,КОЛКО МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ИДВАЛИ ОТ САЩ ДО ДЕН ДВА В РУСКИЯ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА...АПРОПО СИНЪТ НА МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ Е СЪЩИЯ ИДИОТ,КАТО БАЩА СИ.И НАЙ ЖАЛКОТО Е ЧЕ ТЕЗИ КОЛХОЗНИ ДЕБИЛИ ОБУЧАВАТ СТУДЕНТИ НА ПЕЩЕРНОКОМУНИСТИЧЕСКА КРЕМЪЛСКА КОМАНДНОЩАБНА ИКОНОМИКА...И...БРЕЖНЕВОТО БЛАТО НИ ЗОВЕ**************МАЛОУМЕН КРАДЕВ ЩЕ НАПЪЛНИ ТРИТЕ МОРЕТА С РУСКИ ГОВНА******************ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ ПУТЬОВИ СИЛИ СА ЛИКВИДИРАЛИ 83 ТЕРОРИСТИ ОТ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ"ЯХААБИБИЯ АМАНЪМА АХАН БЕГ" И 338 ОТ БОЛНИЦА"АЛЛАХ ДА НИ ПАЗИ ОТ РОСТАЦИТЕ,ОТ БОЛЕСТИТЕ САМИ ЩЕ СЕ ПАЗИМ" ПОЖИЗНЕНИЯТ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ Е НАГРАДИЛ КОЛЯЧИТЕ ОТ ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ СИЛИ С МЕДАЛ ОТ КРАТУНА.ПО-ЛОШО ОТ РОСТАК ЗА ВРАГ Е РОСТАК ЗА ПРИЯТЕЛ,А ИМАШ ЛИ РОСТАК ЗА ОВОБОДИТЕЛ СЕ ПРЕВРЪЩАШ В ЗАДУНАЙСКИ КРЕПОСТЕН СЕЛЯНИН С РОСТАШКО САМОСЪЗНАНИЕ... ПОНЬЯЛ БЛЯД БЕЗРОДНЫ-СУКА ЙОБАНА В РОД ТЫ...Ако американските и английски идиоти,не бяха затрупали ГЕРМАНИЯ с бомби,империята на ЗЛОТО щеше да празнува на п€ткин ден...ПАБЕДА БУДЬЕТ ЗА НАМИ-МЕРЦЕДЕСИ ДЛЬЯ ВАМИ!!!...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.09 | 23:49

72
ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ ПУТЬОВИ СИЛИ СА ЛИКВИДИРАЛИ 83 ТЕРОРИСТИ ОТ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ"ЯХААБИБИЯ АМАНЪМА АХАН БЕГ" И 338 ОТ БОЛНИЦА"АЛЛАХ ДА НИ ПАЗИ ОТ РОСТАЦИТЕ,ОТ БОЛЕСТИТЕ САМИ ЩЕ СЕ ПАЗИМ" ПОЖИЗНЕНИЯТ ГЛАВНОКОМАНДВАЩ Е НАГРАДИЛ КОЛЯЧИТЕ ОТ ГАЛАКТИЧЕСКИТЕ СИЛИ С МЕДАЛ ОТ КРАТУНА.ПО-ЛОШО ОТ РОСТАК ЗА ВРАГ Е РОСТАК ЗА ПРИЯТЕЛ,А ИМАШ ЛИ РОСТАК ЗА ОВОБОДИТЕЛ СЕ ПРЕВРЪЩАШ В ЗАДУНАЙСКИ КРЕПОСТЕН СЕЛЯНИН С РОСТАШКО САМОСЪЗНАНИЕ... ПОНЬЯЛ БЛЯД БЕЗРОДНЫ-СУКА ЙОБАНА В РОД ТЫ...Ако американските и английски идиоти,не бяха затрупали ГЕРМАНИЯ с бомби,империята на ЗЛОТО щеше да празнува на п€ткин ден...ПАБЕДА БУДЬЕТ ЗА НАМИ-МЕРЦЕДЕСИ ДЛЬЯ ВАМИ!!!...
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.09 | 22:17

71
"СИСТЕМАТА ГИ УБИВА" ФАКТ Е,ЧЕ СЛАВЕ ТЪПОТО ПЪТУВАЙКИ С ДЖИП И ЕСКОРТ ОТ КОЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ НА БУЛЕВАРД ЦАР БОРИС ТРЕТИ Е СПРЯН ОТ ГРАЖДАНИ И ПОМОЛЕН ДА ОТКАРА В ПИРОГОВ ПОСТРАДАЛИ ОТ ПЪТНО ТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ...СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ БЕЗЦЕРЕМОННО И ГРУБО ОТКАЗВА ПОД ПРЕДТЕКСТ,ЧЕ ЩЕ МУ ИЗЦАПАТ КОЛИТЕ...ПИСА ГО И ВЪВ ВСЕКИДНЕВНИЦИ...ПОЗНАТА КАРТИНКА СИ СЛАВЧО ТЪПОТО.В НАЧАЛОТО НА БАНДИТОПАРТИЗАНСКАТА ДЕМАГОГОКРАЦИЯ ИМАХМЕ ПРЕЦЕДЕНТ,КОЙТО ИМАШЕ СЕКЛЕЦАР И НИ ПРЕВЕЖДАШЕ ОТ БЪЛГАРСКИ...ПРЕЗИДЕНТА КАЗА ТОВА,НО ТОЙ ИЗКАШЕ ДА КАЖЕ ТОВА И...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ТА ДА ПОПИПАМЕ СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ ОТЗАД...КАК КОМЕНТИРА ФАКТА,ЧЕ Е КАНДИДАТ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ? ИМА ЛИ УГРИЗЕНИЯ,ЧЕ СРЕЩУ БОРИСОВ Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ,ЗА ДА СПЕЧЕЛИ УДОБНИЯ НА КРЕМЪЛ И ПРОДАЖНИТЕ АЙДУЦИ МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ И ТЕМ ПОДОБНИ...ДА БЕ,ДА...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ...ПОЗАСРАНО 20 СПИРА КРАДЕНЕТО И...УМИРА. ВЯРВАЩИ СМЕ НО НЕ В ТЕЗИ,КОИТО ГИ "ДИПЛЯТ".***********..ПРИ ЖАН ИМАШЕ ЕДИН ПЛЕВНСКИ ИКОМУНИСТ,МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ КОЙТО ДАЖЕ ЧЕТЕШЕ ЛЕКЦИИ В САЩ И ВСЕ ЛЪЖЕШЕ,КАТО ДНЕШНИТЕ КЕЛЕШИ,КОЛКО МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ИДВАЛИ ОТ САЩ ДО ДЕН ДВА В РУСКИЯ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА...АПРОПО СИНЪТ НА МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ Е СЪЩИЯ ИДИОТ,КАТО БАЩА СИ.И НАЙ ЖАЛКОТО Е ЧЕ ТЕЗИ КОЛХОЗНИ ДЕБИЛИ ОБУЧАВАТ СТУДЕНТИ НА ПЕЩЕРНОКОМУНИСТИЧЕСКА КРЕМЪЛСКА КОМАНДНОЩАБНА ИКОНОМИКА...И...БРЕЖНЕВОТО БЛАТО НИ ЗОВЕ**************МАЛОУМЕН КРАДЕВ ЩЕ НАПЪЛНИ ТРИТЕ МОРЕТА С РУСКИ ГОВНА
СЕРЕГЕЯ СЕСЕСЕРЕ

2021.07.09 | 21:02

70
ПОЗНАТА КАРТИНКА СИ СЛАВЧО ТЪПОТО.В НАЧАЛОТО НА БАНДИТОПАРТИЗАНСКАТА ДЕМАГОГОКРАЦИЯ ИМАХМЕ ПРЕЦЕДЕНТ,КОЙТО ИМАШЕ СЕКЛЕЦАР И НИ ПРЕВЕЖДАШЕ ОТ БЪЛГАРСКИ...ПРЕЗИДЕНТА КАЗА ТОВА,НО ТОЙ ИЗКАШЕ ДА КАЖЕ ТОВА И...ВСЕ ТАКАААА ДО КРАЯ НА МОСКВАААА... ТА ДА ПОПИПАМЕ СЛАВЕ ТЪПОТО НАЙ ОТЗАД...КАК КОМЕНТИРА ФАКТА,ЧЕ Е КАНДИДАТ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ? ИМА ЛИ УГРИЗЕНИЯ,ЧЕ СРЕЩУ БОРИСОВ Е ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО И ВСИЧКИ РОДООТСТЪПНИЦИ,ЗА ДА СПЕЧЕЛИ УДОБНИЯ НА КРЕМЪЛ И ПРОДАЖНИТЕ АЙДУЦИ МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ И ТЕМ ПОДОБНИ...ДА БЕ,ДА...МАСЛАРОВИ,ОВЧАРОВИ...ПОЗАСРАНО 20 СПИРА КРАДЕНЕТО И...УМИРА. ВЯРВАЩИ СМЕ НО НЕ В ТЕЗИ,КОИТО ГИ "ДИПЛЯТ".***********..ПРИ ЖАН ИМАШЕ ЕДИН ПЛЕВНСКИ ИКОМУНИСТ,МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ КОЙТО ДАЖЕ ЧЕТЕШЕ ЛЕКЦИИ В САЩ И ВСЕ ЛЪЖЕШЕ,КАТО ДНЕШНИТЕ КЕЛЕШИ,КОЛКО МИЛИАРДИ ДОЛАРИ ИДВАЛИ ОТ САЩ ДО ДЕН ДВА В РУСКИЯ КЕНЕФ ОКОЛО БАЛКАНА...АПРОПО СИНЪТ НА МАЛОУМЕН ГЕЧЕВ Е СЪЩИЯ ИДИОТ,КАТО БАЩА СИ.И НАЙ ЖАЛКОТО Е ЧЕ ТЕЗИ КОЛХОЗНИ ДЕБИЛИ ОБУЧАВАТ СТУДЕНТИ НА ПЕЩЕРНОКОМУНИСТИЧЕСКА КРЕМЪЛСКА КОМАНДНОЩАБНА ИКОНОМИКА...И...БРЕЖНЕВОТО БЛАТО НИ ЗОВЕ**************МАЛОУМЕН КРАДЕВ ЩЕ НАПЪЛНИ ТРИТЕ МОРЕТА С РУСКИ ГОВНА

2021.07.08 | 12:28

69
Неска датата е 8ми този месец

2021.07.08 | 12:28

68
Неска дата е 8ми този месец
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.07.08 | 12:22

67
Крадецът бойко методиев борисов реве като жена вече цяла година. Хаахахахаха
ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2021.07.08 | 12:16

64
Платената гейберска кypва е пред инфаркт. Хахахахаха

2021.07.08 | 12:21

66
Само на чикии ще си останеш лизач!

2021.07.08 | 09:10

1
Един мармот строи магистрали с парите ви.
Иван глупака

2021.07.08 | 12:21

65
Пари за два АЕЦа прибра този мармот и с едни мишоци и котарци ги даде на една руска мечка. И този министър там беше, три дена яде, пи и се весели, по брадата му тече и изтече.
ДА ДА

2021.07.08 | 10:49

20
Да го ибъ у мармота
Тенев

2021.07.08 | 09:22

3
То той ако строи магистрали пак ще е добре.
Тенев

2021.07.08 | 09:22

2
То той ако строи магистрали пак ще е добре.

Добави коментар

Водещи новини