Лиляна Павлова: Интелигентната инфраструктура е основен фактор за икономическия растеж

  • 24 юни 2021 14:37

  • 5003
  • 8
Лиляна Павлова: Интелигентната инфраструктура е основен фактор за икономическия растеж
© Bulphoto, архив

Говорейки за възстановяване от икономическата криза, знаем, че надеждната и интелигента инфраструктура е основен фактор за икономическия растеж, устойчивостта и създаването на работни места. Наред с това, тя има решаваща роля за конкурентоспособността на Европа. Това коментира вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

ЕИБ играе важна роля за постигане на нисковъглеродно бъдеще в Европа и отвъд нейните граници.

"Като банката на ЕС превърнахме в наш основен приоритет инвестирането в интелигентна, достъпна и устойчива мобилност, цифрови мрежи, енергийна ефективност и устойчиво градско развитие и управление на водните ресурси и отпадъчните води. Разработваме инфраструктура, която помага на цялото общество, като нови жилища на достъпни цени или разширения на болници. Радвам се, че днес тези важни теми се обсъждат в рамките на 16-тото годишно издание на конференцията за стратегическа инфраструктура и инвестиции", коментира Павлова. 

"Бих искала да отбележа обаче, че е невъзможно породените инвестиционни потребности, да бъдат посрещнати единствено чрез публично финансиране. Преходът към по-екологично общество, цифровизацията, достъпът до финансиране за малките и средни предприятия или постоянният недостиг на инфраструктурно финансиране в ЕС - всички тези сектори изискват и намесата и на частния сектор", заяви още Павлова. 

От думите й стана ясно, че финансовите инструменти имат ясна роля за подпомагане на инвестициите в градската среда. Вече съществува доказан опит от предишния модел по инициативата JESSICA. Комбинирано финансиране по правилата за финансовите инструменти, които включват както възстановяем компонент, така и елемент на безвъзмездна помощ, в съчетание с техническа помощ, може да се окаже ключово за подкрепа за редица публични и частни дейности, свързани с инвестиции в градовете.

Лиляна Павлова каза за какво ще се използват 25 милиона евро от ЕИБ

"В зависимост от вида на инвестициите и вида на крайните получатели, финансовите инструменти за преодоляването на недостига на инвестиции в инфраструктура за опазване на околната среда могат да осигурят дългосрочен дълг или собствен капитал за големи проекти за обработка на отпадъци или водна инфраструктура или предоставяне на финансиране на предприятия и/или домакинства. Финансовите инструменти, комбинирането на безвъзмездна помощ със заеми и частни средства са основата на новата многогодишна финансова рамка и планът за възстановяване от сегашната криза. Затова ЕИБ развива и прилага новаторски финансови инструменти и решения за насърчаване и привличане на нови инвеститори и насочване на инвестиции в нови категории активи", обяснява още Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Последвайте канала на

Novini.bg
5003 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Майтапчи Йово

2021.06.25 | 02:39

8
Какъв вид е това същество на снимката??? Тиквен Годзил ли:)))?!?
джаба

2021.06.24 | 20:54

7
кричър
ИСТИНАТА

2021.06.24 | 18:28

6
"Другарко" Винеткова, къде ИЗЧЕЗНАХА МИЛИОНИТЕ ЕВРО, от "ремонта ПОД ВОДА" на "Студена"????

2021.06.24 | 17:04

5
Немаше ли друга снимка да качите на свинята бре. Примерно-кат пионерче, до бай Тошо. Ся как ш спя.
213123

2021.06.24 | 16:52

4
ЕЕ, тая как се е зашила!

2021.06.24 | 15:27

3
Е как да се изгради интелигентна и качествена инфраструктура от неинтелигентни и некачествени хора като те/бе,никои в европа не строи основните си магистрали с две платна,и то от доста години.
Ко

2021.06.24 | 15:10

2
Ти пък колко си интелигентна.....
тая

2021.06.24 | 14:46

1
тая какви глупости плещи??? с барбас ганя научили една торба с клишета и дрънкат ли дрънкат.

Добави коментар

Водещи новини