БНБ запази нивото на капиталовия буфер в размер на 0.5%

  • 22 юни 2021 16:49

  • 615
  • 0
БНБ запази нивото на капиталовия буфер в размер на 0.5%
© Google maps

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) запази нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в Република България, в размер на 0.5% за третото тримесечие на 2021 г., на основата на оценка по чл. 5, ал. 3 и ал. 4 от Наредба № 8 на БНБ за капиталовите буфери, комбинираното изискване за буфер, ограниченията върху разпределенията и препоръката за допълнителен собствен капитал, съобщиха от пресцентъра на БНБ.

Съгласно чл. 5, ал. 3 от Наредба № 8 на БНБ, при оценката за нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор по чл. 5, ал. 1, така и съответните насоки на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които БНБ е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск.

Лихвите по кредитите тръгват нагоре

По отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на първото тримесечие на 2021 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология, възлиза на 98.8%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-27.5 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер. Тъй като стандартният показател за отклонението на съотношението кредит/БВП от дългосрочния тренд не отразява напълно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на антицикличния буфер се вземат под внимание и допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда.

Наблюдаваните високи нива на кредитна активност в сегмента на жилищните кредити биха могли да се разглеждат като източник за натрупване на потенциален кредитен риск.

Запазването на текущото ниво на буфера през третото тримесечие на 2021 г. има за цел да допринесе за съхраняване на устойчивостта на банковата система срещу потенциални неблагоприятни тенденции в икономическата среда, загуби от кредитен риск и произтичащ от тях натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции.

Оценката за нивото, приложимо през четвъртото тримесечие на 2021 г., Управителният съвет на БНБ ще направи през септември 2021 г. Допълнителна информация за използваната методология и предишните решения за антицикличния капиталов буфер може да се намери в раздел „Капиталови буфери“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
615 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини