Рублата поскъпва към двуседмичен връх след телефонния разговор между Байдън и Путин

  • 14 април 2021 11:47

  • 652
  • 1
Рублата поскъпва към двуседмичен връх след телефонния разговор между Байдън и Путин
© Pixabay

Руската рубла парира загубите си от началото на април и в сряда поскъпва към двуседмичен връх спрямо щатския долара, след като проведеният ден по-рано телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия - Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и Владимир Путин помогна за известно отслабване на притесненията за предстоящи нови американски санкции спрямо Москва.

В началото на европейската търговия руската валута поскъпва с 0,4% към 75,65 рубли за едни щатски долара, като по-рано през деня доларът достигна двуседмични дъно от 75,45 рубли - най-ниски ниво от 31-ви март насам.

Във вторник Байдън призова Путин да намали напрежението, предизвикано от струпването на руски войски по украинската граница, и предложи среща на върха на двата лидери на "неутрална територия" в опит да изгладят множеството спорове между Вашингтон и Москва.

Ройтерс цитира VTB Capital да посочва, че пазрите са възприели предложението на Байдън за среща с Путин "като знак за деескалация на наскоро засиленото напрежение относно ситуацията в Източна Украйна".

Байдън предложи на Путин среща на върха в трета страна през следващите месеци

Според руската инвестиционна банка рублата вероятно ще се търгува в рамките на 75,30-76,40 за долар през следващите дни, ако геополитическата ситуация остане спокойна, като VTB Capital добави, че нейният модел за курсовите нива на USD/RUB предполагат, че има по-голям потенциал за поскъпване на руската валута.

Наскоро рублата се отдели от възходящите движения на валутите на други нововъзникващи пазари, както и от цената на суровия петрол, който е ключов за износа на Русия, тъй като негативно влияние върху руската валута оказаха опасенията относно ситуацията в Украйна.

Тази седмица два американски военни кораба трябва да пристигнат в Черно море в отговор на това, което според американските и натовските власти е най-голямото струпване на руски сили - хиляди готови за бой войски - откакто Москва отне Крим от Украйна.

Руската валута поскъпва с 0,3% и спрямо единната европейска валута към 90,46 рубли за едно евро, като по-рано през деня достигна най-високо ниво от 6-и април насам около 90,27.

Известна подкрепа за днешното поскъпване на рублата оказва и поскъпването на петрола брент с 1% към $64,27 за барел.

Вчерашният телефонен разговори между Байдън и Путин се отразява позитивно и на търговията в сряда на руската фондова борса, като деноминираният в долари индекс RTS нараства с 1,7% към 1 483 пункта, докато номинираният в рубли MOEX Russian index се повишава с 1,2% към 3 566 пункта, отправяйки поглед към рекордния връх от средата на март от 3 602,18 пункта, отбелязва БНР.

Novini.bg
652 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
рубладжии

2021.04.15 | 11:25

1
рублата поскъпна много РЕАЛНА ЦЕНА НА 1 РУБЛА Е 2 СТОТИНКИ или 100 рубли едно евро ХА ЧЕСТИТО НА СПИСВАЩИТЕ СТАОТИЯТА И НА РАДЕВ ДЕТО ВИ ТИКА КЪМ ПУТИНЕМИЯ

Добави коментар

Водещи новини