ЕК предлага инвестиции от 10 млрд. евро за европейски зелен и цифров преход

23 февруари 2021 14:31

ЕК предлага инвестиции от 10 млрд. евро за европейски зелен и цифров преход
© Pixabay
316 0

Европейската комисия обяви във вторник, че е предложила създаването на десет партньорства между Европейския съюз, неговите членове и индустрията, за да "ускори прехода към зелена, климатично неутрална и цифрова Европа“, което ще направи европейската икономика "по-устойчива и конкурентоспособна", предаде БНР.

Според предложенията, ЕС ще инвестира близо 10 милиарда евро в тези сътрудничества, докато партньорите "ще отговарят с поне еквивалентна сума".

"Очаква се този комбиниран принос да мобилизира допълнителни инвестиции в подкрепа на европейския преход и да създаде дългосрочни положителни въздействия върху заетостта, околната среда и обществото“, заяви комисията.

Съобщението идва, след като преди дни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова единния блок и Съединените щати да създадат "правилник за цифровата икономика".

Кузман Илиев с десет икономически съвета срещу кризата

Междувременно тя посочи, че Европейският съюз работи по Спешен инструмент за единия пазар, за да "се избегнат бъдещи прекъсвания и смущения" в икономиката на блока в ситуации, подобни на продължаващата пандемия от Covid-19.

"И ние ще диверсифицираме веригите за доставки и ще създадем европейски алианси, за да бъдем по-устойчиви при набавянето на суровини. Нека извлечем уроците от пандемията", написа тя в Туитър.

Novini.bg
316 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини