БНБ запазва мярка за поддържане стабилността на банковата система

  • 28 януари 2021 16:54

  • 407
  • 0
БНБ запазва мярка за поддържане стабилността на банковата система
© Novini.bg

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие решение за запазване на прилагането на макропруденциалната мярка за капитализиране на пълния обем на печалбата на банките за 2020 г. Оттам мотивират решението си с продължаващата несигурност и предизвикателствата, свързани с икономическите ефекти от разпространението на COVID-19 и наложените ограничителни мерки.

При агрегирания финансов резултат към 31 декември 2020 г. в размер от 789 млн. лв. продължаването на мярката би увеличило с 1.23 процентни пункта адекватността на базовия собствен капитал от първи ред (CET 1) на банковата система до 23.1% при равни други условия, което допълнително укрепва капацитета на банките да поемат загуби при възможно влошаване на качеството на кредитните портфейли.

БНБ: И през декември лихвите по депозитите и кредитите остават без особена промяна

Положителният капиталов ефект от капитализирането на печалбата на банките превантивно намалява чувствителността им към реализирането на кредитен риск, поддържа стабилността на банковата система и създава условия банките да продължат да изпълняват функцията на финансово посредничество чрез предоставянето на кредити за икономиката и домакинствата.

Мерките за допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, приети от Управителния съвет на БНБ през март 2020 г., остават в сила.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини