Федералният резерв на САЩ запази лихвите си непроменени близо до нулата

  • 27 януари 2021 21:42

  • 480
  • 1
Федералният резерв на САЩ запази лихвите си непроменени близо до нулата
© gettyimages

Федералният резерв стави основния си лихвен процент близо до нула и не направи промяна в ежемесечните си покупки на облигации, обещавайки отново да запази тези свои политики, докато не настъпи цялостен икономически отскок от предизвиканата от пандемия рецесия.

След края на редовното си двудневно заседание Федерален комитет по отворените пазари (FOMC) на Федералния резерв на САЩ обяви, че запазва основните лихвени проценти непроменени в целевия диапазон между 0,00% и 0,25%.

Уолстрийт стартира с повишения преди инаугурацията на Байдън

Фед също така остави без промяна и програмата си за ежемесечни покупки на облигации, докато не се постигне "съществен по-нататъшен напредък" към възстановяване, и се ангажира да остави лихвите близо до нулата, докато инфлацията не достигне целта от 2% на централната банка и докато не се очаква да остане трайно около това ниво.

Членовете на FOMC гласуваха единодушно за това запазване на лихвите, което беше очакваното от финансовите пазари. В същото време Федералният резерв потвърди, че остава "ангажиран да използва пълния набор от финансови инструменти за подкрепа на американската икономика в това предизвикателно време" и за насърчаване на "целите на централната банка за максимална заетост и ценова стабилност“.

Фед отбеляза, че "пътят на икономиката на САЩ ще зависи значително от хода на коронавируса, включително напредъка във ваксинациите“, отбелязвайки, че настоящата криза в общественото здраве продължава да вреди на икономическата активност, заетостта и инфлацията и представлява значителен риск за икономическите перспективи".

"Темпът на възстановяване на икономическата активност и заетостта се забави през последните месеци, като слабостта се концентрира в секторите, най-неблагоприятно засегнати от пандемията“, се посочва в изявлението на американската централна банка.

Фед потвърди, че ще запази настоящата си приспособяваща парична политика за месеци и дори за години. Въпреки че програмата за ваксинация срещу коронавирус може да помогне на икономиката да се отвори наново и да се възстанови по-пълноценно на по-късен етап тази година, засега централните банкери смятат, че тя остава в дълбока дупка, с високи нива на безработица, страдащи малки предприятия и наскорошен ръст скок на инфекциите с COVID-19, изискващ кризисен отговор от страна на Федералния резерв.

Управителят на Фед Джером Пауъл трябва да даде пресконференция малко по-късно тази вечер, на който се очаква да подчертае, че централната банка не планира промени в паричната политика, докато не стане ясно, че икономиката показва трайно подобрение.

Мая Йорданова
480 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Globalna IZMAMA

2021.01.28 | 07:14

1
Tezi SSatanissti JUdEU-Massoni Otsstraniha Trump chrez FALSHIFIZIRANI "izbori".Pred Lizeto na Zelia Sviat tezi Diavoli izvurshiha Grandiozna IZMAMA.Veche Nikoi NE viarva che v US ima Zakoni i Spravedlivost.Dokaza se che FBI,CIA,voennite i Sudilistata sa chast ot Maffiata na Massonite SSatanissti Luzziferi-Afferissti Spravedlivosta beshe Potupkana BEZZEREMONNO MOSHEnnichesski chrez FALSHIVITE Medii,upravlaani ot JUdEU-Massonite,koito Razprostranavat GLOBALNI LUZI za FALSHIVO Zatopliane i za IZMISSLEN "viruss" koito e Nai- Obiknoven grip kakto Vsiaka godina.Chovechestvoto e v Plen Zarobeno ot SSatanisstka Maffia ot Pedoffili, Homoseksualisti, Transdzenduri,Lessbiiki.. izvrateniazzi,Korumpirani tipove ....... ....... ....... ....... ........

Добави коментар

Водещи новини