Експерт: Българите инвестират в имоти по време на криза

  • 20 януари 2021 15:23

  • 1142
  • 3
Експерт: Българите инвестират в имоти по време на криза
© pixabay

За една година депозитите на домакинствата в България със суми между 100 и 200 хил. лева са се увеличили с 14,1% в сравнение с 2019 та. Това означава, че размерът на влоговете е нарастнал с 9,4% - показва справка на Българската народна банка.

Общият размер на кредитите в банковата система се е повишил с 4.3 на сто и е достигал над 60 милиарда и 300 милиона лева. По този повод независимият финансов консултант на физически лица и малки компании Светослав Халачев анализира посъветва българите да инвестират наличните си пари в рационално, а не емоционално, предаде БНР.

„Грешка е да действаме по примера на други хора, инвестирали в акции със 150 процента доходност например. Да купуваме злато или сребро, без да сме наясно с вида им, механизмите за съхраняване и срокът на инвестиционния план. Купаването на акциите е едно от най- рисковите неща, но теоритично най- доходоностното. Нека да започнем с простичките неща.Онези, които носят по- малка доходност, но са по- сигурини , докато постепенно придобием инвестиционна култура “- препоръча Халачев.

Текущата и капиталова сметка на страната за ноември 2020 година е отрицателна

И отчете, че „Ние българите имаме подсъзнателно усещане за стабилност, когато нещо е тухла върху тухла. Нещо построено, имот. Затова масово българите залагат в ивестиция в недвижимо имущество“ . Част от финасовия манталит на рентиерит, обаче е веднага да похарчат така наречените гаранционни наеми. Но, е важно да се напомни, че в условия на криза могат да останат без нематели, поради невъзможност да плащат. А този депозит трябва да им се върне. Има регулаторен механизъм за такива казуси - напомни Халачев, защото вече повечето Агенции за имоти предлагат така наречена “доверителна сметка“.

Той припомни Теорията на личните финанси, според която, за да има един човек финансово спокойствие трябва да е заделил в сметката си сумата, с която обичайно разполата за 3 месеца, а когато става въпрос за семеен бюджет поне за 6 месеца напред.

„Тези пари не носят доходност , а спокойствие и ликвидност в момент, когато човек има нужда от пари, за да не се налага да продава някакви инвестиции. Тези пари трябва да ги има кеш“ – категоричен е Халачев.

На всички, които са взели банкови заеми той препоръча да не се изкушават въведения мораториум върху кредитните плащанаия за период 6 месеца. Да не отлагат плащането на главницата при възможност веднага , защото трудо може да се прогнозира какви ще бъдат личните доходи в условия на извънредна епидимична обстановка.

Мая Йорданова
1142 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ноонж

2021.02.08 | 12:41

3
Беее кви имоти!Това е най-тъпата инвестиция!!
НОИ гледа

2021.01.20 | 16:23

2
Множко крадци има в бедната ни Родина .
Aaa

2021.01.20 | 15:41

1
Нормално, все пак българинът не е с особено висок интелект. А имотът е едно от най-стабилните неща - питайте хърватите, ха-ха-ха...

Добави коментар

Водещи новини