Паундът поскъпна до 32-месечен връх спрямо долара

20 януари 2021 15:11

Паундът поскъпна до 32-месечен връх спрямо долара
© Pixabay
1453 0

Британската лира поскъпна към 32-месечен връх спрямо долара и спрямо еврото до най-високо ниво от май 2020 г. с оглед на общата слабост на зелените пари и по-високата от очакваното инфлация в Обединеното кралство през последния месец на миналата година, съобщава БНР.

Инфлацията във Великобритания нарасна двойно през декември до 0,6% на годишна база от 0,3% през ноември. Въпреки че тя остава далеч под целевото ниво от 2% на Английската централна банка, някои анализатори отбелязват, че днешните данни са в подкрепа на очакванията, че АЦБ няма да прибегне до нови стимулиращи мерки на предстоящото на 4 февруари заседание.

В същото време щатският долар се намира под общ натиск от продажби, след като снощи номинираната за финансов министър на САЩ Джанет Йелън се изказва в подкрепа на още по-големи държавни разходи за преодоляване на негативните икономически последици от Covid пандемията. Тя също така не изрази непосредствени опасения от растящите дългове. Инвеститорите обаче игнорираха нейните коментари, че новата администрация на Белия дом няма да провежда политика на по-евтин долар, за да извлече от това конкурентно преимущество.

Снощното изслушване на Йелън от Финансовата комисия на Сената по повод нейната номинация за министър на финансите допринесе за нови продажби на долари на валутните пазари и за повишаване на апетита към риск на пазарите на акции, което допълнително отслаби статута на долара като "инвестиция убежище" в настоящия момент.

В резултат на всички това британската лира поскъпна по-рано през деня с над 0,5% към 1,3718 долара, достигайки по този начин най-високо ниво от началото на май 2018 г., след което последва известна стабилизация около 1,3675 нивото.

По същото време еврото поевтинява с 0,4% към 0,8840 паунда, което е най-ниското ниво на единната валута от средата на месец май 2020 г.

Продължава спадът на британския паунд

Щатският долар пък губи позиции не само спрямо паунда, но спрямо останалите основни валути за трета поредна сесия на търговия. Подобреният риск апетит на капиталовите пазари се отразява позитивно на неговите "събратя" от Австралия и Нова Зеландия, които поскъпват в сряда с около 0,4-0,5% спрямо американския долар.

Еврото поскъпна по-рано през днешната търговия към 1,2155 щатски долара, след което обаче се оказа под известен натиск от продажби, понижавайки се с 0,2% към 1,2100 нивото.

Novini.bg
1453 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар