Родителите си делят данъчните облекчения за деца

  • 08 януари 2021 20:19

  • 33437
  • 1
Родителите си делят данъчните облекчения за деца
© Novini.bg

Родителите могат да си разделят данъчното облекчение за дете, ако само на единия от тях доходът не е достатъчен, за да се ползва отстъпката в пълен размер.

С промените в Закона за бюджета се въведоха нови, значително по-високи размери на данъчните облекчения за деца, но само за доходите, придобити през 2021 г.

Годишната данъчна основа се намалява с 4500 за едно дете, с 9000 лева за две деца и с 13 500 лева за три и повече деца. Това означава, че един от двамата родители ще може да си възстанови съответно 450, 900 или 1350 лева. За деца с увреждания данъчното облекчение бе повишено на 9000 лева.

До края на декември може да ползваме данъчните облекчения за деца чрез работодател

Промяната в размерите на данъчните облекчения за деца, както и за деца с увреждания, е временна мярка и ще се прилага само за доходите, придобити от физическите лица през 2021 г., уточниха от НАП, цитирани от Монитор.

Облекченията ще може да се ползват само годишно както при работодателя по основното трудово правоотношение, така и с подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2021 г. Тоест новите размери реално ще се ползват през 2022 г. При ползване на данъчното облекчение за придобити през 2020 г. доходи размерите на облекченията са без промяна.

Всяко от данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания се ползва до размера на сумата от годишните данъчни основи и при условие че другият родител, съответно другият приемен родител, близък или роднина, няма да ползва намалението за съответната данъчна година. Когато размерът на данъчното облекчение е по-висок от сумата на годишните данъчни основи, разликата може да се ползва от другия родител чрез подаване на годишна данъчна декларация. Така в тези случаи е възможно конкретното данъчно облекчение да бъде разпределено за ползване между двамата родители.

Ако майката е излязла в майчинство през 2021 г. и получава обезщетение, което не се смята за работна заплата, то от данъчното облекчение ще може да се възползва бащата, уточняват още от НАП.

Междувременно от приходната агенция предупредиха, че нови фалшиви мейли се разпространяват от името на ведомството. Те представляват съобщение с име на подателя: nra.bg, но с електронен адрес: g_genchev@abv.bg. Писмата съдържат информация за възстановяване на данък в размер на 210 лв. и приканват получателите им да кликнат върху линк, за да "попълнят начина на плащане". Текстът на фалшивите електронни съобщения гласи: "Национална агенция за приходите на българия. Получихте 210 лв. Възстановяване на данък попълнете начина си на плащане (активен линк – бел. а.). Този процес може да отнеме 5-10 дни. Моля, щракнете върху връзката по-долу и изберете начина си на плащане на възстановяване."

т НАП посочват, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет - потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н. Ако получите такъв имейл, не го отваряйте, а го изтрийте.

В никакъв случай не кликайте върху линка. Ако вече сте го направили, сканирайте с антивирусна програма или потърсете съдействие от IT специалист, съветват от НАП. Електронно писмо с подобно съдържание бе разпространено и в дните около коледните празници. Тогава подателят използва адрес: admin@royapay.ir.

Последвайте канала на

Novini.bg
33437 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2021.01.09 | 01:13

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Водещи новини