Рекордни върхове на Уолстрийт, след като Конгресът на САЩ потвърди победата на Байдън

  • 07 януари 2021 19:11

  • 1102
  • 0
Рекордни върхове на Уолстрийт, след като Конгресът на САЩ потвърди победата на Байдън
© gettyimages

Американските пазари на акции стартираха търговията в четвъртък със солидни повишения, като и трите водещи фондови индекса достигнаха рекордни върхове, след като Конгресът на САЩ потвърди победата на Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в в президентската надпревара.

В същото време досегашният президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския даде първи индикации, че ще има мирен и контролиран преход по предаване на властта на 20 януари, като това страна само часове, след като негови привърженици щурмуваха сградата на Капитолия във Вашингтон, съобщи БНР.

Новината, че Демократическа партия на новоизбрания президент ще поеме контрола и в двете камари на Конгреса след спечелените две места в Сената на проведените частични избори в щата Джорджия, пък засили инвеститорските очаквания за по-големи държавни помощи при управлението на Байдън в подкрепа на засегнатия бизнес и хора от коронавирусната пандемия.

Спад на Nasdaq100 с над 2% заради очертаващата се "синя вълна" в Сената на САЩ

Очакванията са за скорошен по-голям антипандемичен фискален пакет и за сериозно повишаване на държавните разходи за инфраструктурни инвестиции. Всички това доведе до ръст на индекса на сините чипове DJIA с около 1% към рекорден връх от 31 193 пункта, преодолявайки поредната психологическа бариера от 31 000 пункта, а широкият индекс S&P 500 нарасна с близо 1,5% към исторически връх от 3 811 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite също преодоля пореден важен психологически праг от 13 000 пункта, нараствайки с цели 2,4% към нови рекорден връх от 13 042 пункта.

Позитивният тон на Уолстрийт беше подсилен и от по-добри от очакваното икономически данни от САЩ - повишаване на бизнес експанзията в сферата на услугите през декември въпреки силното нарастване на заразените и на починалите от Covid-19 в страната, както и изненадващо понижаване на исковете за обезщетения за безработица през последната седмица.

Мая Йорданова
1102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини