Срив на криптовалутата XRP с 25%, след като САЩ обвиниха блокчейн фирмата Ripple

  • 23 декември 2020 13:54

  • 2006
  • 0
Срив на криптовалутата XRP с 25%, след като САЩ обвиниха блокчейн фирмата Ripple
© Pixabay

Криптовалутата XRP се срина с 25% по време на търговията в сряда, след като Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) обвини асоциираната блокчейн фирма Ripple за офериране на нерегистрирани ценни книжа на стойност 1,3 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

След съобщението на SEC стойността на XRP, която е третата по големина криптовалута по пазарна стойност, спадна през първата половина на днешната търговия с около 25% към 0,327 долара, което е най-ниското ниво от месец насам. Същевременно SEC обвини и двама от ръководители на базираната в Сан Франциско фирма Ripple във връзка с техни печалби, получени от нерегистрираното предлагане на ценни книжа, предаде БНР.

В Италия разкриха киберизмама за 120 милиона евро

Ripple отхвърли обвиненията, като заяви, че XRP е валута и не е необходимо да се регистрира като инвестиционен договор.

Финансовите регулатори по света все още се борят с това как да регулират Bitcoin, XRP и другите конкурентни криптовалути. Пазарите пък наблюдават отблизо регулаторните разработки, които биха могли да определят дали криптовалутите ще направят действителен скок от нишата на дигитални валути към превръщането им в основен финансов актив, посочва Ройтерс.

XRP, известна и като Ripple, често се движи в тандем с биткойн, като и тя отбеляза драматичен ръст през ноември до най-високо ниво от 2018 г. насам, следвайки пазарът на криптовалути и по-специално на Bitcoin, който набра огромна възходяща скорост.

След днешния силен спад с близо една четвърт обаче криптовалутата XRP вече загубил половината от стойността си от началото на декември.

В същото време биткойнът поскъпва слабо с около 0,3% към $ 23 500, търгувайки се недалеч от неговия рекорден връх към $ 24 240, достигнат през уикенда.

Последвайте канала на

Novini.bg
2006 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини