Поне 9 000 лева за втора пенсия до живот

  • 21 декември 2020 20:49

  • 4895
  • 4
Поне 9 000 лева за втора пенсия до живот
© bulphoto (архив)

Поне 9000 лева трябва да имате в партидата си в универсален пенсионен фонд, за да може да ви бъде изчислена пожизнена пенсия над 45 лева. Толкова ще бъде нейният минимален размер за догодина, когато започва отпускането на първите плащания от т.нар. втори стълб. Това показват данните на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, предоставени на „Телеграф“.

Тези пари трябва да са налични в партидата към момента на пенсиониране. Първите жени, които ще получават т. нар. втора пенсия от частен фонд, която ще допълва плащането от НОИ, ще навършат възрастта за пенсиониране и ще излязат в заслужен отдих през 2021 и 2022 г.

Над 244 млн. лв. са прехвърлени между пенсионните фондове

Около 20% от тях ще отговарят на условията за пожизнена пенсия, сочат данните на асоциацията. В универсален пенсионен фонд (УФП) се осигуряват лицата, родени след 31 декември 1959 г. Размерът на вноската е 5% от осигурителния доход. Съгласно проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, изготвен от социалното министерство, минималният размер на пожизнената пенсия от УФП е 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от Държавното обществено осигуряване.

От януари следващата година тази минимална пенсия става 300 лева. Така пожизнената пенсия от частен фонд трябва да е минимум 45 лева месечно. Изчислението на размера на пенсията се основава на три показателя – сумата в партидата на лицето, техническия лихвен процент (очакваната доходност) и очакваната продължителност на живота, след като човек приключи трудовия си път.

Техническият лихвен процент и биометричните таблици, на основата на които се определя продължителността на живота, са обект на решение на Комисията за финансов надзор. Пенсията за всеки конкретен човек се изчислява индивидуално. Но като цяло хората, които нямат значителни пропуски в осигуряването, ще получават от УФП плащания, които ще са в рамките на 5-7 процента от последния им осигурителен доход. Това обаче се отнася за първите пенсионери. Този процент на заместване ще продължи да нараства заедно с периода на осигуряване, защото колкото по-дълго време правим отчисления към партидата си в частния фонд, толкова повече пари ще се натрупат в нея.

При първите пенсионери, получаващи пожизнени пенсии, тези пенсии ще бъдат в рамките от 45 лева до около 150 лева месечно. Осигуряващите се в УПФ, които нямат достатъчни натрупвания в партидата си, за да получават втора пенсия до живот, ще могат да получат средствата си чрез разсрочено плащане. Съгласно предвиденото в проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, минималният размер на разсроченото плащане ще е 45 лева, а максималното – 300 лева. Тези прагове отново са обвързани с минималната пенсия от ДОО. Срокът за тези плащания ще определят самите пенсионери.

Съгласно законопроекта хората с най-малки суми по партидите ще получат натрупаните средства еднократно. Това важи за случаите, когато парите в партидите са по-ниски от трикратния размер на минималната пенсия. За следващата година това ще са 900 лева. От отговарящите на условията за пенсиониране през следващата година лицата с наличности под 900 лева са от порядъка на 20%. Това означава, че всеки пети нов пенсионер ще получи парите си за втора пенсия наведнъж.

КНСБ с позиция за втория стълб на пенсионното осигуряване

Важно е да отбележим, че това са лица, които имат сериозни пропуски в осигуряването, посочват от асоциацията. За 18 години осигуряване средният брой вноски на тези лица е за около 20 месеца от общо над 200. Това означава, че те ефективно са се осигурявали 1,5 години през тези 18 г. Тези хора или са трайно безработни, или са част от сивия сектор, или в добрия случай работят в чужбина. Лицата от първите две групи, ако са имали редовно осигуряване преди 2002 г., вероятно ще могат да се пенсионират при условие да имат осигурителен стаж от поне 15 години и възраст за 2021 от 66 години и 8 месеца, нарастваща до 67 години от 2022 г.

Възможно е много голяма част от тях въобще да не успеят да отговорят на условията за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от първия стълб, тоест да вземат държавна пенсия. Парите ще се наследяват Пожизнената пенсия с гарантиран период на изплащане е продукт, при който пенсионноосигурителното дружество поема ангажимент да прави месечно плащане, докато клиентът е жив. А ако той почине в рамките на предварително определения период, пенсията се изплаща на неговите наследници до изтичането на този срок. Например, ако периодът е определен на 10 години и пенсионерът почине на 5-ата година, неговите наследници ще могат да получават пенсията през следващите 5 години.

“Какви ще са конкретните условия все още не можем да кажем. Трябва първо законопроектът да бъде приет от Народното събрание, след това Комисията за финансов надзор да издаде необходимите наредби, за да можем да обсъждаме конкретните параметри по продукта“, коментират от БАДДПО.

Мая Йорданова
4895 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Марта

2020.12.22 | 09:42

4
Явно ще трябва да работя докато съм жива.
Lissa

2020.12.22 | 01:21

3
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com
45лв.

2020.12.22 | 00:10

2
пенсия. бълхария е в европейския съюз. парадокс.
Анонимен

2020.12.21 | 23:23

1
Заводоте станаха хотели на бейовете на дпс, сделка с него и нея.

Добави коментар

Водещи новини