"Тесла" продава свои акции за 5 млрд. долара

  • 08 декември 2020 14:54

  • 740
  • 1
"Тесла" продава свои акции за 5 млрд. долара
© pixabay

Във вторник компанията "Тесла" (Tesla) сключи споразумение за предоставяне на нейни акции, като ще бъдат продадени акции на стойност до 5 милиарда долара чрез програма за предлагане на пазара. Оферта "на пазара" е предлагане на ценни книжа на съществуващ пазар за търгуване на акции от същия клас на различна от фиксираната цена на или чрез съоръженията на национална борса за ценни книжа, или на или чрез маркет мейкър, различен от този на борсата, съобщава БНР.

Споразумението за продажба идва, след като акциите на Tesla поскъпнаха рекордно, повишавайки пазарната капитализация на компанията над 600 млрд. долара.

Илон Мъск се нарежда на второ място по богатство в света в класацията на Блумбърг

Планът за продажба на акции е факт в момента, когато акциите на компанията на Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, поскъпнаха с цели 12,8% през последните три дни на търговия до рекордното ниво на затваряне в понеделник от $ 641,76 за една акция. Това възходящо рали повиши пазарната капитализация на Tesla до 6,08 млрд. долара, с което тя стана шестата на скъпо оценена компании в САЩ.

След новината за предстоящи продажби акциите на Tesla поевтиняха на извънборсовата търговия с около 2%, следвайки обаче вчерашен ръст от над 7 на сто. Само в рамките на последните три месеца акциите на Tesla скочиха с 94,4% и с цели 667% от началото на годината до вчера включително, докато по същото време широкият фондов индекс S&P 500 се повиши в рамките на 2020 г. с 14,3%.

"Вярваме, че това е интелигентният ход в подходящия момент за Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, за набиране на капитал след силното възходящо ценово рали на акциите на Tesla в резултат на огромния интерес сред инвеститорите да участват в трансформационната тенденция към електрически возила на "Тесла" през следващите години“, пише анализаторът на Wedbush Дан Айвс, цитиран от MrketWatch.

Telsa посочи, че е сключила споразумение за предоставяне на нейни акции чрез продажба с редица банки на Уолстрийт, включително Goldman Sachs, Citigroup, Barclays, BNP, BofA Securities, Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, SG Americas и Wells Fargo. Акциите ще се продават "от време на време" чрез програма за предлагане на пазара (АТМ). Предложението следва продадени акции на Tesla за още 5 милиарда долара, кои продажби бяха завършени преди три месеца, когато голям акционер също продаде част от своя дял и преди акциите да бъдат добавени към широкия фондов индекса S&P 500 на 21-ви декември тази година.

Въз основа на цената на затваряне на акциите в понеделник на ниво от $ 641,76, планът за предлагане може да представлява около 7,79 милиона акции, или около 0,8% от акциите в обръщение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
740 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.12.08 | 15:33

1
Черепа да изкара манизи и да копува на името на някой бушон те няма да го разберат

Добави коментар

Водещи новини