Кузман Илиев: Философията на мерките е сгрешена, гаси силно разгорял се пожар

Каквото и да се направи сега, ще е крайно недостатъчно. Философията на мерките е сгрешена, тя се опитва да гаси силно разгорял се пожар. Някои мерки дори са като хвърляне на бензин в пожара. Това смята икономистът Кузман Илиев.

"Трудно може да бъде подпомогнат затворен бизнес. На икономическата система се гледа механично, все едно можеш да натиснеш копче, да спреш част от нея, а другата да продължи да работа, след това пак да я пуснеш. Нещата обаче не стоят така. Когато спреш ресторантьорския бизнес, хотелите, удряш цяла верига на производство, удряш цяла система от хора. Опити за вадене на пари са сбъркана философия", коментира той пред БНР.

Според него е необходимо на бизнеса да се оставят пари чрез отсрочване на осигурителни вноски или чрез отсрочване на данъци. 

„Една част от обещания ресурс за малкия и среден бизнес в първия удар на кризата все още не е стигнал до бизнеса. Има една счупена трансмисия от администрация, от банкова система, една трансмисия, която като пробит водопровод не донася парите, където трябва“, уточни Илиев.

Борисов свика работно съвещание на МС, министрите му докладваха за ситуацията в страната и мерките

„Трябва да сме консервативни и да работим внимателно с ресурса, който е оскъден... Буфери в бюджета за догодина са заложени, но прогнозите са леко по-оптимистични, отколкото трябва. Кризата ще е по-тежка от прогнозирането. Най-трудното е управлението на икономическите очаквания. Когато се вижда, че няма много яснота каква е нашата философия към финансовото управление на кризата, настава системна несигурност и предприемачите, които първия път може да са имали устрем и очакване, че ще инвестират, сега ще са по-наплашени“, обобщи още икономистът.

По думите му най-важното е мерките в здравната сфера да не изострят и окрупнят икономическата, „защото тя е свирепа“. 

„Проблемът е тази здравна, обострена в много тежка икономическа криза да не се превърне във финансова“, каза Кузман Илиев.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Финанси

още

Анкета

Ще падне ли още цената на биткойна?

Ще падне ли още цената на биткойна?

Избрано от Интернет