Симеон Дянков: Бюджетът за 2021 година е изборен, той не ни казва как ще се справим с кризата

  • 23 октомври 2020 15:17

  • 1325
  • 4
Симеон Дянков: Бюджетът за 2021 година е изборен, той не ни казва как ще се справим с кризата
© bulphoto (архив)

„Бюджетът за 2021 година е изборен бюджет и е направен, за да спечели колкото може повече гласове. Не ме притеснява дефицитът, защото сме в период на криза и в такъв период дефицитът се вдига в почти всички държави. Въпросът е този дефицит за какво се харчи. Надявам се, че харченето ще отива към политики, които помагат на икономиката да се развива. В момента е насочено към това кои гласове могат да се спечелят“. Това коментира пред БНР бившият финансов министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

По думите му „притеснителното е, че липсва мисъл как се справяме с тази криза“.

Икономисти: Бюджет 2021 е различен заради COVID-19

„Този бюджет много ми напомня на бюджета, приет от правителството на Сергей Станишев в края на 2008 година, тоест, има пари, но те не се използват ефективно, а с цел да се представи управляващата коалиция по-добре на изборите. В този бюджет се мисли все едно нямаме криза. Целият сектор инвестиции трябва да се мисли все още в кризисна обстановка, а не в политическа обстановка. Къде са политиките, които помагат на тези, които работят в момента, но са им застрашени работните места, на бизнеса и на определени сектори“, пита се бившият финансов министър.

Дянков поясни, че в един сериозен бюджет, особено при криза, трябва да има резерв, който да е разписан. Според него реален отрицателен ефект при преизчисляването на пенсиите ще има при по-бедните пенсионери.

Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи допълни: „По време на криза е моментът, в който по-лесно се правят реформи, защото се вижда в обществото какво е необходимо. Как не само да се справим с кризата, а след кризата как да сме по-силни в тези сектори... Има разходи, на които или не им е времето сега, или вървят в мисълта, че кризата е зад нас и се справяме с последиците от нея. Някои разходи могат да се забавят във времето, например, във военната сфера. Би могло да се мисли за по-ефективни разходи в сектора на транспорта“, заяви той.

Финансистът подчерта, че и в разходната, и в приходната част трябва да има по-добре разписано къде са буферите.

„Въпрос, който липсва, е как се справяме с евентуално второ затваряне на част или на цяла България. Идеята на бюджета е да е подготвен за различни възможности“, подчерта Дянков.

Той поясни, че промени в данъчната система се правят във времена, в които няма криза.

Мая Йорданова
1325 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.10.23 | 16:08

1
Дянков, прав си моето момче. Само че на никой не му пука вече. Бойко доскоро го беше грижа как да е сред отличниците, как да изчиства дългове и пр. Но никой не оценява направеното. За това предпочита да раздава вече. А и има какво да раздава. След Орешарски е чудо, че държавата спести толкова пари. Сега да му мисли този, който се кани да го замества.
тип

2020.10.26 | 18:56

4
aбсолютно вярно да се даде на хората каквото се вземе от олигарсите за да се спечелят изборите а после има и други олигарси а как ще оцеляват хората ами отново с постна пица

2020.10.25 | 11:01

3
Всяко управление е предизборно, и какво предлага господина, да си сложат динена кора ли?

2020.10.24 | 21:34

2
ФОРМУЛА, ЗА СПРАВЯНЕТО С КРИЗАТА, ОЩЕ И БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ СА ФОРМУЛИРАНИ!

Добави коментар

Водещи новини