БНБ запазва нивото на антицикличния буфер на банките в размер 0.5 на сто

Управителният съвет на БНБ определи капиталовите буфери на банките, ниво на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, в размер на 0.5 на сто за четвъртото тримесечие на 2020 г.

През второто тримесечие на 2020 г. бе отчетен спад в икономическата активност и забавяне на кредитния растеж. Във връзка с пандемията от COVID-19, през март 2020 г. Управителният съвет на БНБ прие пакет от мерки, включващ отмяна на предвидените за 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към местните кредитни рискови експозиции, и запазване на равнището от 0.5 на сто, което бе непроменено и през третото тримесечие на 2020 г.

БНБ изважда от обращение банкноти с номинална стойност 2 лева - емисии 1999 г. и 2005 г.

Запазването на текущото ниво на буфера през четвъртото тримесечие на 2020 г. би допринесло за съхраняване на устойчивостта на банковата система спрямо неблагоприятни тенденции и произтичащо от тях влошаване на качеството на кредитния портфейл, които биха могли да доведат до нарастване на обезценките за кредитен риск и до потенциален натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции, посочват от БНБ.

Решение за нивото, приложимо през първото тримесечие на 2021 г., Управителният съвет на БНБ ще вземе през декември 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет