При пандемията трудовите кооперации оцеляха с навлизане в нова пазарна ниша

По време на пандемията трудово-производителните кооперации /ТПК/ в страната оцеляха, защото се ориентираха бързо към нова пазарна ниша и започнаха да правят маски и защитни облекла, каза днес във Варна председателят на Националния съюз на ТПК Стилиян Баласопулов. По думите му в организацията членуват около 30 кооперации, от които 25 активно работещи, предаде БТА.

В момента се прави всичко възможно да се възстановят старите производства и да се възстановят бизнес-партньорствата както в страната, така и зад граница, допълни Баласопулов. По думите му е нужно кооперациите да получават повече подкрепа от държавата, защото на тях за прехраната си разчитат много хора с увреждания. Баласопулов уточни, че ТПК се занимават най-вече с шивашко производство, но има и такива, които произвеждат сувенири и пластмасови изделия.

В национален мащаб в кооперациите са заети около 2 000 души с увреждания, но те са много малко в сравнение с броя на тези, които могат и искат да работят, допълни Баласопулов. По думите му един от най-големите проблеми пред законодателството е как да бъде стимулиран бизнесът да наема такива хора. Ясно е, че със задължения не става, затова не сработиха и квотите за назначаване на определен брой служители с увреждания, обясни Баласопулов.

И уточни, че в момента се обсъжда вариант, ако няма наети такива хора във фирмата, то тя да ползва услугите на ТПК, например за купуване на работно облекло.

Деница Сачева: Няма да определям eднолично размера на линията на бедност

Във Варна днес Стилиян Баласопулов бе гост на фестивал, посветен на 125 години от създаването на първата трудово-производителна кооперация в България. По случай юбилея е направена експозиция от 20 пана, представящи накратко историята и развитието на тази част от икономиката. Баласопулов уточни, че изложбата ще бъде представена в още 7 града в страната. В Габрово, където през 1885 година е учредена първата ТПК, ще бъде поставена паметна плоча.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет