Фондът на фондовете учреди четвърти алтернативен инвестиционен фонд

Фондът на фондовете и финансовият посредник "Витоша венчър партнърс" регистрираха съвместен фонд за ускоряване и начално финансиране - "Витоша венчър партнърс - фонд I" КД, съобщиха от Фонда. Новото дружество е учредено за срок от 10 години и разполага с капитал от 38 млн. лв.

От тях 35,6 млн. лв. са публичен ресурс, предоставен от Фонда. Тези средства са осигурени от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/, съфинансирана от Фонда за регионално развитие на ЕС. Останалите 2,4 млн. лв. са частно финансиране.

В съответствие с инвестиционната стратегия към финансовото споразумение между Фонда и Управляващия орган на ОПИК чрез алтернативни инвестиционни фондове се реализират пет инструмента за дялови и квази-дялови инвестиции, напомнят от Фонда. Заедно с новия фонд активни вече са четири такива фонда. Петият е в процес на възлагане. Общият публичен ресурс, заделен за тази цел, е 294 млн. лв. Към него фондовете добавят и частни средства.

Фондът на фондовете влага над 660 хил. лева в стартиращи предприятия

До края на 2023 г. "Витоша венчър партнърс - фонд I" ще инвестира в 116 стартиращи компании в ранен етап от тяхното развитие, се посочва в прессъобщението. Малките и средни предприятия на етап ускоряване могат да разчитат на финансиране между 30 хил. и 100 хил. лв. Между 30 хил. и 2 млн. лв. ще получат по-напредналите в разработването на своя продукт или създаването на прототип.

Фондът ще работи за развитие на предприемаческата екосистема в България, като подкрепя проекти с технологична насоченост и висок потенциал за устойчив растеж. Той ще предоставя на предприятията достъп до начално финансиране, бизнес консултации, менторство, оперативна и стратегическа подкрепа. Около половината от подкрепените компании ще участват в акселераторска програма, организирана от фонд мениджъра "Витоша венчър партнърс".

Фондът вече приема кандидатури за финансиране на своя интернет сайт.

"Витоша венчър партнърс - фонд I" е алтернативен инвестиционен фонд - дружество за колективно инвестиране, което набира капитал от множество източници, се напомня в прессъобщението. Фондът ще се управлява от финансовия посредник "Витоша венчър партнърс", избран чрез обществена поръчка. Оперативното споразумение между него и Фонда е подписано на 5 юни т.г.

Финансовите посредници "Витоша венчър партнърс" и "Иновейшън кепитъл" управляват съответно 38 млн. лв. и 30.5 млн. лв. за инвестиции в компании в ранен етап на развитие. "Ню вижън 3" и "Морнингсайд хил" разполагат съответно с 42.5 млн. лв. и 55.9 млн. лв. рисков капитал.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Финанси

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет