Иранската валута удари нов исторически минимум спрямо долара

  • 12 септември 2020 18:01

  • 759
  • 0
Иранската валута удари нов исторически минимум спрямо долара
© Getty Images/Guliver

Валутата на Иран поевтиня до най-ниска стойност в историята си спрямо щатския долар, обезценявайки се с цели 30 процента от юни на фона на тежките американски санкции срещу страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В обменните бюра курсът днес бе 262 000 риала за един долар. В четвъртък един долар се разменяше за 256 000 риала, а вчера пазарите в Иран бяха затворени.

В края на юни 200 000 риала се разменяха срещу един долар. При сключването на ядрената сделка между Техеран и световните сили през 2015 г. валутният курс бе 32 000 риала за един долар, припомня агенцията.

В Иран започна втори тур от изборите за парламент

Риалът изненадващо се съживи след решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядреното споразумение и да наложи отново парализиращи търговски санкции преди повече от две години. Американските санкции доведоха до рязък спад на износа на петрол от Иран, основен източник на приходи за страната.

Вчера ръководителят на иранската централна банка Абдолнасер Хемати заяви, че правителството полага всички усилия, за да контролира ситуацията на валутния пазар.

Ирански власти от месеци предупреждават износителите да връщат в страната парите, спечелени в чужбина, или ще бъдат отнети лицензите им за износ, а централната банка заплашва да публикува имената на нарушителите.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини