Икономисти: Мерките за справяне с COVID-19 са по-скоро социални, а не в подкрепа на бизнеса

Според икономисти пакетът от мерки за справяне с COVID-19, представен правителството този понеделник, е по-скоро социален, а не в подкрепа на бизнеси, ударени от корона кризата.

С намаляването на данък добавена стойност виното и бирата в заведенията няма да поевтинеят. Както стана и с храната, на която налогът беше свален първо.

Подпомагат икономиката с 1,8 млрд. лв.

Икономисти казват, че мерките в подкрепа на бизнеса куцат и закъсняват.

„Услугите и стоките, които предлагаме, са повишили своята стойност и ги купуваме по-скъпо и не може да намалим цените. В същото време ние няма да увеличим цените - ще ги оставим същите за сметка на ДДС-то“, казва управителят на заведение Веселин Петров пред БТВ.

Ангелина Павлова и майка ѝ смятат, че са нужни повече усилия за справяне с кризата.

„Нищо общо няма с антикризисни мерки, абсолютно популистки са. Майка ми е пенсионерка. 50 лева ще отидат сега за един обяд. Аз съм, с извинение, художник и за мен кризата се отразява пагубно, каквито и мерки да се взимат те са по разни програми, които аз не мога да ползвам“, смята Ангелина.

Според икономисти и социалната и здравната сфери безспорно имат нужда от пари, цените последните месеци се вдигат и отпускането на добавка от по 50 лева към пенсиите ще са от полза за хората - това обаче няма да задвижи икономиката. 

„Като цяло мерките изглеждат насочени в друга посока - не са толкова в отговор на икономическите последствия от корона кризата. Ако са за справяне с кризата, би трябвало да са насочени по-скоро към страната на предлагането. Подпомагане на фирми, които произвеждат търгуват, пренасят, доставят“, казва икономистът Калоян Стайков.

Може да се мисли и за допълнително удължаване на сроковете за плащане на данък печалба.

Коментари

  1. 2020.07.29 | 09:23
    Свалят ДДС, а цените за сега нямало фа се увеличават, алоо стойте си сами в тези ваши заведения!
  2. 2020.07.28 | 22:36
    И кои са тия цени , които се качиха ? Доматите само предо месец бяха 3,50-4,50 , сега ги има на1,50 и надолу . Краставиците вече на лев . Месото преди два месеца в големите магазини и беше 7-8 ,че и нагоре , сега можеш и на 6,50 . Безалкохолните напитки дори нямам спомен да са били на по-ниски цени . Кои са тия разходи дето ви се вдигнаха ? Повечето общини и наемите им вземат или са намалени .
  3. 2020.07.28 | 21:08
    Хайде стига сте ламтяли. Данък печалба се облага при реализирана печалба , която вече е получена . Не знам що ревете . 40 % поне от оборотите ги криете. Осигурявате служителите си на 50% от реалните заплати . Не знам само защо се намалява Ддс на алкохола ,да не би да е жизнено важна стока . Както е тръгнало намялете и ДДС на цигарите .
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Финанси

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет