Милиардерите по света се увеличили с над 200 за година

30 юни 2020 17:23

Милиардерите по света се увеличили с над 200 за година
© Pixabay
428 0

Въпреки тубулентната глобална икономическа и геополитическа среда през 2019 година, броят на милиардерите по света, както и тяхното общо състояние се увеличиха силно, обръщайки спада през предходната година, показва доклад на компанията Wealth-X, публикуван във вторник.

Броят на милиардерите по целия свят достигна 2825 през миналата година, увеличавайки се с 221 (с 8,5%) спрямо 2018 година. Тяхното общо богатство пък нарасна с 10,3%, достигайки 9,4 трилиона щатски долара, показва последният доклад The Billionaire Census 2020. на компанията Wealth-X, която е глобален доставчик на информация за световното богатство.

През 2018 г. световните милиардери намаляха с 5,4% спрямо предходната година, а общото им богатство се беше свило със 7%.

Силният растеж през миналата година въпреки загубената тогава инерция на световната икономика и при наличието на все още бурна геополитическа среда - включително въпроса с Брекзит и търговската война между САЩ и Китай - се дължи най-вече на силния подем на световните финансови пазари, отчита Wealth-X.

В Северна Америка широкият фондов индекс S&P 500 затвори 2019 г. с ръст от 29%, технологичният индекс NASDAQ Composite се увеличи с 36%, а в Канада индексът TSX Composite нарасна с 19%. В резултат на това броят на милиардерите в Северна Америка се увеличи с 11,2% до 834, а колективна нетна стойност на техните активи нарасна с 13,8% до 3,5 трилиона долара, което представлява 37% от общата сума в световен план.

COVID-19 позлати милиардери в САЩ

В Азия печалбите на пазара на акции изостанаха от тези в САЩ, но все още бяха стабилни. Основният китайски индекс Shanghai Composite нарасна през 2019 г. с 22%, а японският индекс Nikkei - с 18 на сто. Така милиардерите в региона нарасна с 12% до 758, докато натрупаното им богатство се увеличи с 11% до 2,4 трилиона долара.

САЩ и Китай останаха първите две държави с най-много милиардери. В САЩ техният брой през миналата година достигна 788, докато Китай - 342. Двете държави също така оглавяват и класацията по брой на градове с най-много милиардери, влизайки с по три града сред първите 15 в света.

В Ню Йорк е имало през миналата година 113 лица с нетна стойност на техните активи от над 1 милиард щатски долара, следван от Хонконг с 96 и Сан Франциско със 77. Пекин се нарежда на шесто място с 57 милиардера, според доклада на Wealth-X.

Докладът също така разглежда и как милиардерите се справиха досега през 2020 година, предвид пандемията от COVID-19 и дълбокото ѝ въздействие върху световната икономика и фондовите пазари. Предварителен анализ показа, че над половината от първичните индустриални групи регистрират спад както на броя на милиардерите, така и на натрупаното от тях богатство през първите пет месеца на тази година, посочва Wealth-X.

Но както при всички спадове има възможности за победители и за губещи. Така например броят на милиардерите и тяхното кумулативно богатство, чиито индустрии се съсредоточават в застраховането, технологиите, бизнес услугите и здравеопазването, се увеличиха спрямо нивото от 2019 година, докато в индустрии като автомобилната, корабоплаване и опаковане, медии, текстил, облекло и луксозни стоки, както и космическата индустрия и тази в отбраната, досега броят на милиардерите и на тяхното комбинирано богатство намаляват от началото на годината, отбелязва БНР.

Novini.bg
428 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини