Германската държавна банка за развитие може да изгуби 100 милиона евро от фалита на Уайъркард

  • 27 юни 2020 15:31

  • 1331
  • 0
Германската държавна банка за развитие може да изгуби 100 милиона евро от фалита на Уайъркард
© Getty Images/Guliver

Германската държавна банка за развитие Ка еф Ве ( KfW) може да изгуби 100 милиона евро (112,17 милиона долара), след като компанията за електронни плащания Уайъркард (Wirecard) обяви фалит, съобщи днес говорител на банката, цитиран от БТА.

Подразделението на Ка еф Ве Ипекс банк (Ipex Bank) е отпуснало сумата на Уайъркард преди две години, съобщи пръв вестник "Бьорзен цайтунг".

Немска банка с отрицателни лихви за големите депозити

Средствата са били напълно изтеглени, но не са били хеджирани от Ипекс, потвърди днес говорител на Ка еф Ве. Ипекс хвърли 100 милиона евро в огъня, каза говорителят, пожелал анонимност.

Уайъркард обяви фалит в четвъртък, като дължи на кредитори близо 4 милиарда долара, с което заформя един от най-големите корпоративни скандали в Германия.

Германският регулатор БаФин е критикуван в страната и чужбина, че не е забелязал по-рано проблема. Скандалът с Уайъркард се разрази в средата на месеца. След одит стана ясно, че в сметките на компанията липсват 1,9 милиарда евро, които преди са били във финансовите отчети на компанията като активи.

Според прокурори сумата въобще не е съществувала, а е била вписвана в отчетите, за да заблуди инвеститорите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1331 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини