България получава парите от ЕС за възстановяване от COVID-кризата през септември?

  • 19 юни 2020 08:50

  • 1150
  • 3
 България получава парите  от ЕС за възстановяване от COVID-кризата през септември?
© Pixabay

„Най-голямата дискусия ще бъде не как да бъдат разпределени парите, а как да бъдат събрани... Дискусията с особена важност ще бъдат условията за отпускане на заеми. Това коментира пред БНР Юлиана Николова, директор на портал „Европа“ и Фондация „Център за модернизиране на политики“.

Планът за възстановяване след пандемията от коронавируса и следващия 7-годишен бюджет на Европейския съюз ще бъдат във фокуса на европейските лидери на видеоконференция днес.

По думите на Николова страната ни попада в групата, която получава най-голям дял от парите: „Това е групата с БВП, по-нисък от средния за Европа, но предимството ѝ е, че има малък дълг, тоест може да възстановява заеми“.

В предаването „Преди всички“ тя допълни: „Комисията се е старала в предложението си така, че най-засегнатите да получат най-много, но с условието за ангажименти към Зелената сделка и част от тези пари ще се изразходват за фонда за справедлив преход към неутрална икономика“. 

Според Юлиана Николова дебатът днес няма да е лесен. Възможно е България да получи парите по програмата за възстановяване от Covid-кризата още през септември. 

Novini.bg
1150 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Rumi

2020.06.19 | 10:05

1
Shte poluchite parite kato kajete " da "na vsichko.

2020.06.19 | 10:45

3
На колко си годинки Руми?

2020.06.19 | 10:28

2
И кое е това всичко?

Добави коментар

Водещи новини