Спад на фондовите борси, след като Тръмп заплаши Китай с нови мита заради COVID-19

  • 01 май 2020 16:09

  • 1393
  • 0
Спад на фондовите борси, след като Тръмп заплаши Китай с нови мита заради COVID-19
© Getty Images/Guliver

Световните пазари на акции се намират под натиск от продажби, след като президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заплаши Китай с нови мита относно коронавирусната криза, като в същото време инвеститорите не реагират позитивно и на финансовите отчети на технологичните гиганти Apple и Amazon.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Търговията е доста тънка и неликвидна, тъй като редица фондови борси не работят заради Деня на труда (1 май).

Късно снощи Тръмп заяви, че сега търговската сделка на САЩ с Китай изглежда от второстепенно значение, тъй като на преден план излиза това, което Пекин направи с коронавируса. Той обаче отказа да посочи дали държи отговорен китайския президент Си Цзинпин за дезинформация от страна на Китай, но подчерта, че азиатска държава "или не можа да спре вируса с оглед на компетентността си, или нарочно го пусна да се разпространи навсякъде, провокирайки пандемията COVID-19".

В тази връзка Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заплаши, че може да наложи по-нататъшни митнически тарифи на Китай в отговор на провокираната от азиатска страна коронавирусна криза.

Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в лаборатория в Ухан

Той все пак опроверга по-ранни информации, че като наказателна ответна мярка САЩ могат да откажат да изпълняват част от дълговите си ангажименти по отношение на Пекин (да престанат да обслужват закупените от Китай американски държавни облигации), но добави: "Мога да го направя по различен начин. Мога да направя същото за още повече пари, като въведа нови тарифи".

Неговите заплахи бяха възприети от инвеститорите като потенциална опасност от възобновяване на търговското напрежение между САЩ и Китай.

Това се отрази негативно на малкото работещи пазари на акции в Азия и Европа, тъй като голяма част от фондовите борси са затворени за световния Ден на труда.

Японският индекс Nikkei приключи търговията в петък със спад от 2,84%, австралийският индекс ASX 200 се понижи с цели 5%, а новозеландският индекс NSX-50 - с 0,78%. Останалите важни азиатски борси в Китай, Хонконг, Сингапур и Южна Корея останаха затворени за деня на труда.

Единствено европейска голяма борса, работеща в петък - лондонската, също се намира под силен натиск от продажби на акции, като индексът FTSE100 се понижава с 1,93%, а пазарите в Германия, Италия, Франция и Испания остават затворени за 1 май.

Страховете от подновяване на търговското напрежение между САЩ и Китай провокират силен спад и на основните американски фондови фючърси преди днешния старт на Уолстрийт.

Фючърсите на индекса DJIA се понижават с 450 пункта (спад с 1,84%), на широкия индекс S&P500 - с 2% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 2,32%. В четвъртък и трите индекса приключиха търговията на негативна територия в резултат на данните за нови 3,84 милиона молби за помощи за безработица в САЩ през последната седмица, като само в рамките на последния месец и половина (от средата на март насам) броят на съкратените от работа американци надвиши 30 милиона.

Въпреки снощния спад, пазарите на акции на Уолстрийт приключиха най-силният си месец от десетилетия насам, като индексът DJIA се повиши в рамките на април с 11,08% (най-силен месечен ръст от октомври 2002г.), S&P500 - с 12,68% (най-силно повишение от януари 1987г.) и Nasdaq Composite - с 15,45% (рекорден месечен скок от юни 2000 г.).

Днешното напрежение преди старта на американската търговия се дължи отчасти и на поевтиняването на акциите на Apple и Amazon на извънборсовата търговия, след като инвеститорите не възприеха добре оповестените късно снощи финансови резултати на двете технологични компании за първото тримесечие на годината.

Лондонската фондова борса претърпя най-дългото спиране на работа през последните 8 години

Акциите на Apple Inc. поевтиняват на извънборсовата търговия с 2,6%, въпреки че технологичният гигант представи по-добри от очакваното данни за печалбата и приходите през последното тримесечие, но заяви, че е невъзможно да прогнозира какво да очаква през настоящото тримесечие с оглед на коронавирусната криза.

Акциите на Amazon.com пък се понижават с цели 5% преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, въпреки че световният лидер в онлайн търговията отчете ръст с 26% на приходите си за първото тримесечие до 75,5 млрд. долара (при очаквания за 73,7 млрд. долара), но и спад с 31% на нетната печалба до 2,5 млрд. евро или по $5,01 на акция при прогноза на финансовите пазари за печалба от $6,23 за акция.

В същото време Amazon предупреди, че през второто тримесечие може да излезе на загуба за пръв път от пет години насам, тъй като вероятно ще изхарчи поне 4 млрд. долара в отговор на коронавирусната пандемия, отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини