Лагард: ЕЦБ няма да предоставя директни заеми на правителствата

  • 22 април 2020 14:25

  • 801
  • 1
Лагард: ЕЦБ няма да предоставя директни заеми на правителствата
© Getty Images/Guliver

Управителят на Европейската централна банка Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 очерта линията, която ЕЦБ няма да премине в подпомагането на засегнатите от коронавируса държави, като посочи, че предоставянето на директни заеми на правителствата би било незаконно, а раздаването на пари на гражданите би било трудно, съобщава Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

През настоящата година ЕЦБ ще закупува главно държавни облигации на стойност 1,1 трилиона евро, за да запази евтиното кредитиране на правителства, домакинства и компании, които се борят с пандемията. Банката също така обеща да направи и още повече, ако е необходимо.

ЕЦБ ще изкупи ценни книжа за 750 милиарда евро за подкрепа на финансовата стабилност

След като Английската централна банка вече стартира директно кредитиране на британското правителство, инвеститорите започнаха да спекулират кои други централни банки ще последват нейния пример, тъй като светът се бори с най-лошата рецесия от почти един век.

Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 обаче очерта линията, която ЕЦБ няма да прекрачи по отношение на директно закупуване на дълг от правителствата в еврозоната и "поля със студен душ" възможността за политиката, известна като "хеликоптерни пари", по отношение на директно финансиране на домакинствата.

"Хеликоптерните пари" или още "пари, паднали от небето" представляват току-що напечатани банкноти от дадена централна банка, които да се предоставят директно в ръцете на гражданите.

"Според съществуващите договори в ЕС се разбира, че покупката на държавен дълг от първичния пазар, т.е. прякото финансиране на правителствата, би подкопала способността на тази цел да насърчава дисциплинираща бюджетна политика“, посочва тя в писмо до член на Европейския парламент, публикувано в сряда.

Това предполага, че ЕЦБ ще продължава да изкупува облигации само на вторичния пазар (според програмата, известна като "количествени облекчения"), дори ако банката вече е близо до притежаването на една трета от дълга  (от дълговите облигации) на държави като Германия и Португалия.

Пишейки до друг член на Европейския парламент, Лагард добави, че осигуряването на т.нар. "хеликоптерни пари" никога не е било обсъждано от членовете на ЕЦБ и че в предлаганите на този етап предложения в публичния дебат липсва конкретика.

Шефката на ЕЦБ: Проявявайки солидарност, ние служим на интересите си

"В много случаи тези предложения не разглеждат напълно свързаните с тях оперативни, счетоводни и правни сложности, нито предоставят изчерпателен анализ на разходите и ползите за цялостното икономическо и парично въздействие", посочва в писмото г-жа Лагард.

Ройтерс напомня, че ЕЦБ беше основният източник на стимули за икономиката на еврозоната от началото на коронавирусната криза.

В същото време спорещите държави членки на ЕС изглежда се приближават към постигането на съгласие да използват общия европейски дългосрочен бюджет за възобновяване на икономическия растеж, но срещата на върха на европейските лидери в четвъртък вероятно ще отложи всяко окончателно решение на спорните детайли, отбелязва БНР.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
801 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Работещ в Германия

2020.04.22 | 15:59

1
ахахах сега разбрахте ли какво ви казва . оправи се сам ако можеш ако не се беси. тия не разбрахте ли че си гледат интереса . периферията на европа ще бъде смазана от безработица и безпаричие.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини