Ето кога влиза в сила мораториумът върху кредитите

  • 03 април 2020 18:01

  • 19157
  • 4
Ето кога влиза в сила мораториумът върху кредитите
© Булфото (архив)

От вчера Европейският банков орган даде своите препоръки. Ние чакахме тези препоръки. Редът, по който работихме, бе този, който европейският регулатор ни предостави като рамка и сега го допълнихме. Нашата рамка дава възможности да посочим граждани и фирми, за които можем да намерим решения на техните проблеми и те да преминат през следващите седмици по-лесно, като кредитните им задължения могат да почакат.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25330

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ председателят на УС на Асоциацията на българските банки (АББ) Петър Андронов по повод мерките, които търговските банки ще предриемат за подпомагане на бизнеса и физическите лица по време на пандемията от COVID-19.

"Банките досега имаха много ясна регулаторна рамка за клиентите, с които работят. Ние знаем всички наши клиенти, които сега могат да изпитат трудности заради пандемията. Това са изрядни клиенти, които винаги са били редовни платци. С тях никога не сме имали проблеми. За които е наложително, ще може да бъде отложено плащането и на лихви, и на главници. За онези от тях, които искат да плащат само лихви, това също е предвидено. Има различни варианти и всичко ще е въпрос на това какво ще предпочете клиентът и договорка с банката", добави той.

БНБ даде 5 дни на банките, за да предложат правила за мораториум върху кредитите

"За срок на тези мерки не мога да говоря. Нека БНБ също се запознае с нашата рамка и изкаже своето мнение. Предвидели сме срок, който да покрие загубите на бизнеса и хората. Не искаме да изпреварваме решението на централната банка, но ще помогнем на бизнеса да си стъпи на краката. Редовните платци, които и сега си плащат кредитите, няма да има нуждат да ходят в офисите на банките и да подписват анекси. Надявам се това да е една голяма част от нашите клиенти. За тези, които и преди кризата са били нередовни платци, няма да се изработват отделни правила. С тях ще продължим да работим както досега, освен ако те не докажат, че имат план да възстановят бизнеса си. Мораториумът ще е за клиентите - фирми и частни лица, които са били редовни и изрядни платци преди пандемията. Гражданите трябва да са спокойни. Очаквам в началото на следващата седмица да сме готови и мораториумът да започне да действа", разкри Андронов.

Шефът на Асоциацията на българските банки разкри за кой ще важат кредитните облекчения

"Никой няма да спре да дава кредити. Всеки, който отговаря на условията, разбира се, че ще може да получи кредит, за да си купи нова кола примерно. Тези 1500 лева безлихвени кредити ще се получават от банките. Тези пари ще са за хора, които в момента са в неплатен отпуск. Този процес не трябва да е обременен с бюрокрация, за да може да достигне до максимум хора. Всички трябва да се действа бързо по тази тема, защото ако нужните правила станат готови септември, вче няма да има нужда от тези безлихвени кредити", завъши Андронов.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
19157 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар
Краси

2020.04.04 | 19:12

4
Всичко ще ви взема на ипотека и лизинг и акъла ще ви вземат.
Георги

2020.04.03 | 22:30

3
А държавата кога ще направи нещо за хората и за малкия и среден бизнес.
добре че,

2020.04.03 | 18:53

2
отвън ги накараха , гадовете крадливи да се кротнат за малко.
Рамката талашит

2020.04.03 | 18:26

1
До кога с тази диcкриминация, какво е това изрядни-неизрядни, при положение че нямаш лекарства и болници, ти си бил жив змей бе началник

Добави коментар

Водещи новини