Икономист: Трябва да запазим работниците, за да можем да се възстановим след кризата

  • 29 март 2020 18:34

  • 1272
  • 1
Икономист: Трябва да запазим работниците, за да можем да се възстановим след кризата
© Кадър: БТВ

Трябва да запазим работниците, за да можем да се възстановим след кризата. Предприемачите, които искат най-бързо да се възстановят след кризата, ще запазят работниците по един или друг начин, ще бъдат лоялни към своя персонал, за да очакват след това и хората да са лоялни към бизнеса. Това заяви икономистът Георги Ангелов в предаването „120 минути“ по БТВ.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32966

По думите му има и такива, които няма да могат да се възстановят.

Ресторантьорският бранш във Велико Търново е освободил от работа над 2 000 души

"Уволниш ли всички кадри, които си изграждал десетилетия, може никога да не се възстановиш след това. Много е важно хората да бъдат запазени, защото изпуснем ли този капитал, след това не може да се възстанови производството. Там, където има условия за спазване на мерките, трябва да се работи, ако може да се работи от вкъщи, най-добре, ако може да се разделят помещенията. Който има поръчки, трябва да работи. Въпросът е, че повечето индустрии нямат поръчки, няма какво да работят“, добави още икономистът.

Според Ангелов, който не е спекулант и няма излишни пари, по-добре да ги заложи на сигурно, поне за момента. Депозитът носи нулева лихва, но поне е сигурен, гарантиран от държавата, каза още той.

Икономистът прогнозира, че три месеца няма да има проблем да се издържи с вътрешни ресурси, това идва от китайския пример. По думите му, засега никой не гледа по-далеч. „Засега фискалният резерв е около 10 млрд. може да изкараме, половината от него може да се харчи, 3 месеца можем да изкараме с вътрешен ресурс., имаме от добрите времена доста заделено, въпросът е да знаем колко дълго ще продължи, защото това не е просто криза, това е срив, това е изчезване на икономиката. Всички автомобилни заводи в целия свят са затворени, ние като производители на части за автомобили, и нашите заводи затварят един по един, целият бизнес в следващите няколко седмици няма да има какво да прави. В САЩ има 3 млн. безработни за една седмица. Изведнъж всички автомобилни заводи там затвориха, и това е само за една седмица. Ще видим другата седмица – ще имаме още десетки милиони безработни", каза Ангелов.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1272 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.29 | 18:58

1
А фирмите? Или ще се пробвате да върнете социализма?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини