Стоян Мавродиев разкри как ББР ще подкрепи бизнеса и физическите лица пострадали от COVID-19

  • 27 март 2020 18:50

  • 1075
  • 0
Стоян Мавродиев разкри как ББР ще подкрепи бизнеса и физическите лица пострадали от COVID-19
© Кадър - БНТ

Решението на правителството е в Българска банка за развитие да постъпят 700 млн. лева, като това ще стане под формата на увеличение на капитала. 500 млн. от тези средства ще са по програмата за издаване на гаранции към други търговски банки, за да могат те да подкрепят своите клиетни. Тези 500 млн. лева ще стигат директно от тръговските банки до техните клиенти. 200 млн. лева ще са за физическа лица, които врменно са в неплатен отпуск, но имат действаш трудов договор.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32981

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев по повод очакваната рецесия заради пандемията от COVID-19 и какви мерки взима държавата, за да подпомогне бизнеса. "Тези 500 млн. ще подпомагат клиетни на търговските банки, които имат изрядна кредитена история. Клиентите ще договарят директно със своите банки условията. ББР няма да оптуска директно пари на фирми и физически лица. Това ще правят търговските банки, които ще преговарят директно с клиентите си. Ще повторя, че от тези пари ще се възползват клиенти с добра кредитна история. Също така има възможност и нови клиенти да се възползват от тези средства, но това ще решават банките. Техниките, с които ще могат да боряват търговските банки, са най-различни. Всички български търговски банки ще могат да се ползват от тези средства", разкри Мавродиев.

Мерките на правителството през ББР могат да компенсират поне 2% от потенциалния спад на БВП

"Физическите лица ще могат да взимат до 1500 лева безлихвени кредит. По тази програма решенията също ще се взимат от търговските банки. Ние ще издаваме само гаранции. Идеята е да бъдат подкрепени служители, които имат действаш трудов договор, но в момента са в неплатен отпуск или имат други затруднения. Аз вярвам на колегите от търговските банки и съм сигурен, че те разбират ситуацията", категоричен бе шефът на ББР.

БНБ обмисля възможност за временен мораториум на плащанията по кредити

"Приоритетните сектори за подпомагане бяха определени от правителството - това са транспорт, туризъм, ресторантьорство. Надявам се и търговските банки да обърнат внимание главно на тези сектори. От сряда ние вече сме в процедура на увеличение на капитала. Нашите екипи работят буквално денонщно, за да се изчистят всички технически детайли. В момента, в който капиталът бъде увеличен, средствата ще са налични. Програмата е подготвена от нашите експерти в тясно сътрудничество с експерти от МФ и МИ", каза още Стоян Мавродиев.

Ще има ли кредитни облекчения в България заради COVID-19 и как седи този въпрос в други държави по света?

"Според мен няма анализатор, който да каже категорични, колко дълго ще продължи тази криза. Вероятно тази криза ще бъде тежка и дълбока и ние трябва да сме подготвени. Ситуацията е много динамична и буквално всичко се мени с минута. Има шанс за икономически бум, ако кризата бъде овладяна бързо. Има шанс и за по-сериозна рецесия, ако кризата с коронавируса се проточи. България стои стабилно на финансовата сцена. Има различни инструменти, които заради добрата ни икономическа и финансова макрооценка, България ще може да позлва. Тук трябва да похваля премиерът, министърт на финансите и министърът на икономиката, които работят денонощно. Ние бяхме едни от първите държави в света, които направиха такава икономическа програма. Виждате, че в САЩ това се случва сега. Хората трябва да бъдат спокойни, че всички държавни институции работят", завърши шефът на ББР.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1075 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини